Tenacitatea copacilor

Cum ne pot salva pădurile seculare de schimbările climatice dacă le lăsăm
  • Titlul original: DER LANGE ATEM DER BÄUME: Wie Bäume lernen, mit dem Klimawandel umzugehen – und warum der Wald uns retten wird, wenn wir es zulassen
  • Ediția I 2023, paperback
  • Traducător: Iulia Dromereschi
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 312 pagini
  • ISBN: 978-606-722-520-4

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 59,00 lei

Special Price 47,20 lei

Descriere

Detalii

Copacii o duc foarte bine fără oameni, însă oamenii nu se descurcă fără copaci. Chiar dacă distrugem lumea prin acțiunile noastre care duc la schimbări climatice, copacii vor supraviețui iar și iar, luptându-se cu despăduriri, incendii devastatoare și furtuni puternice. Ar fi frumos doar să mai fim și noi aici.

În Tenacitatea copacilor, continuarea bestsellerului Viața secretă a copacilor, Peter Wohlleben prezintă noi aspecte fantastice despre viața copacilor și ne arată ce abilități își dezvoltă pentru a face față schimbărilor climatice. Totodată, îi critică aspru pe actorii ignoranți din mediul de afaceri și din cel politic, care plantează copaci exclusiv pentru producția de lemn sau pentru a-și îmbunătăți imaginea publică și care, de fapt, exploatează nemilos natura. Dar plantațiile imense de molid nu vor împiedica supraîncălzirea planetei.

Cartea este o declarație de dragoste pentru copaci și un apel înflăcărat la protejarea și păstrarea diversității infinite a naturii ale cărei interacțiuni sensibile încă nu le înțelegem pe deplin. Nu doar pentru copaci, ci și spre binele nostru.

Pot copacii să învețe? Știu să se adapteze la temperaturile în creștere și la secetă, pentru a-și asigura supraviețuirea? Le dau mai departe odraslelor informații și experiențe, pentru ca acestea să fie mai pregătite pentru încălzirea globală?

Dar copacii nu trebuie să supraviețuiască doar schimbărilor climatice. Pădurile sunt amenințate în primul rând de acțiunile oamenilor...

Moartea pădurilor de foioase și a plantațiilor se răspândește ca un foc care arde mocnit. Însă există o diferență importantă: plantațiile mor din cauza caniculei, în timp ce pădurile seculare de foioase cad sub acțiunea fierăstrăului. Este momentul să oprim exploatarea nemiloasă a pădurilor.

Într-o proză clară și vividă, cu argumente impecabile, Peter Wohlleben ne arată că aproape tot ce facem acum pentru managementul pădurilor e greșit. Ce ar trebui să facem în schimb? Să lăsăm înțelepciunea copacilor să potolească aroganța umană, să vindece pădurile și să restabilească lumea noastră verde. Sy Montgomery, autoarea How to Be A Good Creature

Copacii, spune Peter Wohlleben, au înțelepciune. Și el are. În această constatare magistrală despre cum pădurile ne pot salva în ciuda eforturilor noastre de a le distruge, pădurarul german ne avertizează despre hybrisul nostru legat de plantarea copacilor. Plantarea de obicei nu e bună, e doar o operațiune de PR. În schimb, avem nevoie de magia liniștită a pădurilor. Suntem, cel mult, însoțitorii pădurilor; trebuie să nu intervenim și să lăsăm pădurile să crească. — Fred Pearce, autorul A Trillion Trees

Tenacitatea copacilor trimite un mesaj puternic: omenirea nu va supraviețui dacă nu schimbăm modul în care conservăm și administrăm resursele în scădere ale pădurilor planetei. Prin observații revelatoare, Wohlleben ne arată că biodiversitatea naturii ne prezintă deja soluții la criza climatică. — Jeffrey Horowitz, fondatorul Avoided Deforestation Partners și al Jane Goodall Legacy Foundation

Despre Autor

Peter Wohlleben s-a născut în 1964, a studiat silvicultura și a lucrat 23 de ani la administrația forestieră din Renania-Palatinat. În 2006 a renunțat la acest loc de muncă și a devenit pădurar, preluând o zonă forestieră de 1 200 de hectare din regiunea Eifel. Acest loc îl inspiră să vorbească despre protejarea pădurilor seculare, ecologie și dragostea pentru natură.

Este autorul volumelor Viața secretă a copacilor, Pădurea: instrucțiuni de folosire, Legătura secretă dintre om și natură, și a cărților pentru tinerii cititori Auzi cum vorbesc copacii? și Știi unde trăiesc animalele? – toate apreciate la nivel internațional. Documentarul bazat pe cartea Viața secretă a copacilor s-a lansat în 2021.

Este fondatorul Wohllebens Waldakademie unde sunt bine-veniți toți cei interesați să învețe mai multe despre păduri și protejarea lor.

Fiind un comunicator înzestrat și specialist global în problemele pădurilor, Wohlleben este invitat la numeroase evenimente și emisiuni.
În 2020 a fost invitatul principal al International Conference for Biodiversity and Climate, iar printre premiile importante primite de-a lungul timpului se numără Heinz Sielmann Award și Environmental Award from Environmental Action Germany.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor