Range

De ce triumfă generaliștii într-o lume specializată

  • Titlul original: RANGE: Why Generalists Triumph in a Specialized World
  • Ediția I 2020, paperback
  • Traducător: Dan Crăciun
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 424 pagini
  • ISBN: 978-606-722-395-8

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 65,00 lei

Special Price 45,50 lei

Descriere

Detalii

Nenumărați experți susțin că oricine dorește să-și dezvolte o abilitate, să cânte la un instrument ori să ajungă în elita sferei sale de activitate trebuie să înceapă devreme, să se concentreze intens și să acorde exercițiului metodic cât mai multe ore cu putință. Dacă te pregătești superficial sau dacă amâni startul, nu-i vei ajunge nicicând din urmă pe cei care au plecat devreme.

Dar o analiză mai atentă a studiilor despre performerii din vârful elitei mondiale, de la sportivi profesioniști până la iluștri laureați ai Premiului Nobel, arată că specializarea timpurie reprezintă excepția, nu regula. Provocatoare, riguroasă și captivantă, Range prezintă o pledoarie convingătoare pentru cultivarea activă a ineficienței. Ratarea unui test este cea mai bună cale de a învăța. Cei care abandonează frecvent un domeniu de activitate sfârșesc prin a se bucura de cele mai satisfăcătoare cariere.

Inventatorii cu cel mai mare impact jonglează cu mai multe domenii în loc să aprofundeze cunoștințele dobândite într-unul singur. Pe măsură ce experții se rezumă la specialitățile lor, timp în care computerele stăpânesc tot mai multe dintre abilitățile cândva rezervate indivizilor hiperspecializați, oamenii care au o viziune largă și care caută experiențe și perspective diverse vor avea succese tot mai semnificative.

David Epstein i-a examinat pe cei mai reputați sportivi, artiști, muzicieni, inventatori și oameni de știință. În acest fel a descoperit că, în cele mai multe domenii – îndeosebi în cele complexe și imprevizibile –, generaliștii, nu specialiștii, au cele mai mari șanse să exceleze. Deseori se întâmplă ca generaliștii să-și descopere calea târziu și să jongleze cu numeroase preocupări în loc să se limiteze la una singură. de asemenea, ei sunt mai creativi, mai agili și mai capabili să vadă conexiuni pe care colegii lor mai specializați nu le sesizează.

Prea multă vreme am crezut într-o singură cale spre excelență. Începe devreme, specializează-te repede, țintește eficiența. Dar în această carte David Epstein arată că drumul spre excelență arată cu totul altfel în majoritatea domeniilor. Explorează în toate direcțiile, trăiește nenumărate experiențe, fă ocoluri și experimentează fără odihnă. Range este o carte actuală și importantă, o lectură esențială pentru manageri, părinți, antrenori și pentru toți oamenii preocupați de îmbunătățirea performanței. — DANIEL H. PINK, autorul cărților Când, Drive și A vinde e omenește

Din motive pe care nu le pot explica, David Epstein reușește să mă facă să savurez pe deplin experiența de a mi se spune că tot ceea ce am crezut despre ceva era greșit. Range m-a încântat. — MALCOLM GLADWELL, autorul cărților De vorbă cu necunoscuți, Excepționalii și The Tipping Point

Vreau să dăruiesc Range fiecărui puști forțat să ia lecții de vioară, dar care ar dori să învețe să bată la tobe; fiecărui programator care visează în secret să devină psiholog; oricui dorește ca oamenii să prospere într-o eră a roboților. Range este plină de surprize și de speranță, un ghid de supraviețuire în secolul XXI. — AMANDA RIPLEY, autoarea cărții Cei mai deștepți copii din lume

Despre Autor

DAVID EPSTEIN a fost reporter de investigații și știință la ProPublica și editorialist la Sports Illustrated. Aici s-a remarcat în calitate de coautor al unui articol care dezvăluia că jucătorul de baseball Alex Rodriguez de la echipa Yankees își administrase steroizi.

Activitatea lui publicistică a fost premiată de mai multe organizații, fiind inclus în antologia Best American Science and Nature Writing. Articolul său „Following the Trail of Broken Hearts”, având ca subiect moartea subită prin stop cardiac a sportivilor, a fost inclus de absolvenții facultății de jurnalism de la Universitatea Columbia printre cele mai bune articole publicate în ultima sută de ani.

David deține două masterate, unul în știința mediului, celălalt în jurnalism, a lucrat ca cercetător în ecologie în zona arctică, a studiat geologia și astronomia când a locuit în Deșertul Sonoran și s-a angajat să lucreze pe un vas de cercetări seismologice la scurt timp după ce nava a fost atacată de pirați.

David face cu plăcere voluntariat pentru Pat Tillman Foundation și Classroom Champions. Alergător pasionat, a deținut un record al Universității Columbia și a fost de două ori campion al competiției NCAA All-East la proba de 800 de metri.

Range nu este singura sa carte care a ajuns #1 în topul New York Times bestseller, de această performanță a avut parte și debutul lui, The Sports Gene.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor