Conflict distructiv

De ce picăm în capcană și cum ieșim din ea

  • Titlul original: HIGH CONFLICT: Why We Get Trapped and How We Get Out
  • Ediția I 2022, paperback
  • Traducător: Tudor-Călin Zarojanu
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 430 pagini
  • ISBN: 978-606-722-537-2

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 69,00 lei

Special Price 55,20 lei

Descriere

Detalii

Conflictul distructiv este mâna invizibilă a vremurilor noastre. Și este diferit de fricțiunea utilă a conflictului sănătos care ne împinge să fim oameni mai buni. Conflictul distructiv este ceea ce se întâmplă când dezacordul se tranșează într-o confruntare de tip bine-contra-rău, noi-contra-lor. În această stare, regulile normale nu se mai aplică. Creierul se comportă diferit. Ne simțim din ce în ce mai siguri de propria superioritate și, în același timp, din ce în ce mai înșelați de cealaltă parte.

În această carte, Amanda Ripley cercetează modul în care oameni buni sunt capturați de conflicte distructive și felul în care care se eliberează. Călătoria începe în California, unde un celebru expert în conflicte se luptă să iasă dintr-o dispută politică. Apoi întâlnim un lider de bandă din Chicago care își dedică viața unei vendete, doar pentru a se trezi lucrând alături de bărbatul care i-a ucis idolul copilăriei. După aceea călătorim în Columbia pentru a afla dacă mii de oameni pot fi scoși, în masă, dintr-un conflict distructiv. În cele din urmă ne întoarcem în America pentru a vedea ce se întâmplă când un grup de evrei liberali din Manhattan și câțiva gardieni de închisoare din Michigan decid să locuiască unii în casele celorlalți pentru a se înțelege mai bine.

Toți acești oameni, în situații dramatic de diferite, au fost atrași într-un conflict distructiv de forțe precum antreprenorii de conflict, umilințe și false  dihotomii. Dar, în cele din urmă, toți au găsit modalități de a transforma conflictul distructiv în ceva bun, ceva care i-a făcut oameni mai buni. Și-au reumanizat și recategorisit adversarii și au reînviat curiozitatea și mirarea, chiar dacă au continuat să lupte pentru ceea ce considerau ei că este corect.

Gândește-te la ultimul conflict pe care l-ai observat în societate, în familie sau în social media. Poate a fost dintre cele bune, care duc la schimbări. Însă probabil a fost unul cu invective, apărări sub formă de atac, în care fiecare participant e preocupat de propria dreptate mai mult decât de orice formă de rezolvare. Ăsta e conflictul distructiv și nu e ghid mai bun decât Amanda Ripley ca să înțelegi cum apare, de ce e peste tot și cum îl îmblânzim. — Cristian Lupșa, editor DoR

Ediția în limba română a cărții beneficiază de consultanța de specialitate a Domnicăi Petrovai, psihoterapeut și CEO al Mind Education și Sinergie: „Cred cu mare tărie că este o lectură foarte necesară culturii noastre, o cultură deficitară la capitolul abordare sănătoasă a conflictelor. După cum bine punctează autoarea, conflictele oferă șansa de a scoate din noi ce este mai bun în cele mai dificile momente de viață. Acele conflicte care, abordate înțelept, onorează relația dintre oameni.”

De asemenea, Domnica Petrovai semnează și prefața ediției actuale.

O carte strălucitoare, care dezvăluie cât de otrăvitor funcționează confruntările. Conflict distructiv înseamnă mai mult decât evidențierea problemelor – ea oferă și soluții. La fel de valoroase atât în viața personală, cât și în general, în vremurile polarizate în care trăim.Jonah Berger, autorul cărților Catalizatorul, Influență invizibilă și Contagios

Poveștile fascinante, istoria globală și dialogul din politica locală pe care Ripley le include în carte o fac să se desfășoare într-un ritm alert. Cititorii interesați de gestionarea conflictelor, precum și de negociere și de procesul de luare a deciziilor, vor fi impresionați citind cât de atent explică Ripley intensitățile și nuanțele unui conflict, dar și punctul crucial al conflictului distructiv, indiferent de situație.Booklist

Sclipitoare. Amanda ne poartă prin lume ca să înțelegem cum învață oamenii să nu mai demonizeze cealaltă parte și să înceapă să fie de acord în mod productiv cu dezacordurile. Cred că ar trebui să fie citită obligatoriu de toată lumea din politică și mass-media, de oricine a avut o ceartă cu un coleg sau o ieșire violentă într-o adunare de familie.Adam Grant, autorul cărților Regândește, Originalii și A da și a lua


Despre Autor

Amanda Ripley este jurnalistă de investigație, gazda podcastului How to! și cofondatoarea companiei Good Conflict. Articolele sale despre comportamentul uman și despre politicile publice au apărut în Wall Street Journal, Atlantic Magazine, Harvard Business Review, Politico, Slate și Time. Anchetele sale jurnalistice au adus revistei Time două premii National Magazine. A fost invitată în emisiunile posturilor ABC, NBC, CNN, Fox News și NPR și a ținut prelegeri la Pentagon, în plenul Senatului American, în fața Departamentului de Stat și a Departamentului pentru Siguranța Transfrontalieră, dar și în cadrul unor conferințe de leadership, politici publice și educație.

Prima sa carte, Inimaginabil, a fost publicată în 15 țări și a devenit subiectul unui documentar difuzat de PBS. Bestsellerul Cei mai deștepți copii din lume este, de asemenea, ecranizat într-un documentar cu titlu omonim.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor