O istorie morală a politicilor monetare și fiscale

  • Ediția I 2023, paperback
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 184 pagini
  • ISBN: 978-606-722-595-2

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 55,00 lei

Special Price 44,00 lei

Descriere

Detalii

Politicile monetare și fiscale sunt o reflectare, în plan macroeconomic, a mentalităților specifice fiecărei epoci. Or, mentalitățile se schimbă în funcție de evoluțiile tehnologice, politice și sociale. Volumul de față își propune să ofere cititorului o sinteză a tuturor acestor evoluții în ultimii 150 de ani.

Scrisă într-un limbaj accesibil publicului nespecialist, această carte poate fi citită, cu egal interes, de economiști, istorici sau sociologi. Ea arată modul în care evoluțiile (și involuțiile) din domeniul moralității și-au pus amprenta asupra modului în care sunt concepute, formulate și implementate politicile macroeconomice.

Prefața cărții este semnată de Prof. univ. dr. Emilian M. Dobrescu, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

O lucrare excepțională, care reușește să sintetizeze 150 de ani de istorie economică, în care morala în continuă schimbare a influențat radical politicile monetare și fiscale. Valentin Lazea realizează o condensare fantastică a unei istorii îndelungate a evoluției modului de gândire a decidenților și a omului de rând, bazându-se și pe lucrările realizate de cele mai luminate minți ale ultimului secol. Parcurgerea captivantă a cărții îți dă senzația că ai citit numeroase tratate de istorie și de economie în același timp, oferind răspunsuri la multe întrebări din domeniul politicilor monetare și fiscale privite dintr-un unghi neexplorat până acum – cel al moralității.Dr. Lucian C. Anghel, fost președinte al Bursei de Valori București

Un economist în căutarea reperelor morale într-o lume care pare că le-a pierdut. Aceasta este miza acestui scurt volum în care Valentin Lazea face incursiuni în istoria economică și financiar-monetară a ultimelor două secole, pentru a înțelege modul în care viața economică s-a schimbat pe măsură ce valorile etice absolute predicate de Kant au ajuns să fie total relativizate în societatea de consum hedonistă care domină astăzi. Argumentele aduse în discuție pentru a explica această evoluție sunt surprinzător de variate, de la evenimente politice și sociale majore la curente de gândire filosofice și mode sociale, de la descoperiri științifice și invenții tehnologice la analize succinte ale unor momente definitorii pentru politicile monetare și fiscale din diverse perioade, nelipsind nici referințe ocazionale la credințe și idei religioase. O carte interesantă atât prin ceea ce spune despre lume, cât și prin ceea ce dezvăluie despre convingerile autorului său. — Dr. Aurelian Dochia

Despre Autor

VALENTIN LAZEA este economist-șef al Băncii Naționale a României, ocupând această funcție din 1999. În anul universitar 1992-1993 a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Sussex din Brighton și a urmat și alte cursuri postuniversitare la Milano și Washington, DC. În perioada 1997-1998 a fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe. Între 2003 și 2021 a fost președintele think-tankului Centrul Român de Politici Economice, iar între 2004 și 2015 a fost președintele Consiliului de Administrație al societății de plăți electronice TRANSFOND S.A.

A publicat numeroase articole pe teme economice pe website-ul BNR, precum și în publicația Curs de Guvernare. De asemenea, a contribuit cu capitole la câteva lucrări colective, precum România, marile puteri și ordinea europeană (Polirom, 2018), Politică monetară. Lucrări selectate (Curtea Veche, 2022), Economie. Lucrări selectate (Curtea Veche, 2023).

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor
De citit - (09.01.2024)
Cartea sintetizeaza in cele 174 de pagini o scurta radiografie a politicilor monetare si fiscale in decursul istoriei, fiind recomandata atat tinerilor, cat si cunascatorilor.