Teoria sentimentelor morale

  • Titlul original: The Theory Of Moral Sentiments
  • Ediția I 2017 paperback
  • Traducător: Dan Crăciun
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 520 pagini
  • ISBN: 978-606-722-245-6

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 55,00 lei

Special Price 38,50 lei

Descriere

Detalii

Celebru pentru Avuția națiunilor, tratatul său consacrat economiei de piață, Adam Smith a fost considerat mult timp un promotor de frunte al egoismului. Dar, în prima sa carte, Teoria sentimentelor morale, el a cercetat reversul interesului economic egoist: interesul binelui general. Tratatul clasic al lui Smith promovează idei despre altruism, dreptate și simpatie, care au căpătat din nou importanță în afaceri și în politică, oferind o viziune despre responsabilitatea socială care continuă să fie foarte influentă chiar și după 250 de ani de la prima ediție a cărții. 

Fragment din Cum poate Adam Smith să vă schimbe viața, Russ Roberts: „După o treime din carte, mă captivase. O luam la meciurile de fotbal ale fiicei mele și o devoram în pauză și atunci când nu juca fiica mea. Am început să le citesc cu voce tare fragmente soției și copiilor la cină, sperând să‑i fac să fie interesați de ideile lui Smith cu privire la relaționarea cu alte persoane. [...] Teoria sentimentelor morale a schimbat modul în care priveam oamenii și, poate cel mai important lucru, a schimbat felul în care mă priveam pe mine. Smith m‑a făcut să fiu conștient de felul în care oamenii interacționează în moduri pe care nu le observasem până atunci. El oferă sfaturi atemporale despre cum să ne raportăm la bani, ambiție, faimă și moralitate. Îl învață pe cititor cum să găsească fericirea, cum să gestioneze succesul și eșecul material. Descrie calea spre virtute și bunătate și motivele pentru care această cale merită urmată.”

Teoria sentimentelor morale nu își va pierde niciodată valoarea excepțională și caracterul de actualitate în explorarea înțelegerii dorinței specifice naturii umane, de a face bine prin simpatie și pasiune. – Echipa Marfin Bank

Tradusă pentru prima dată în limba română, Teoria sentimentelor morale face parte din Co-lecția de economie și a apărut cu sprijinul Marfin Bank.

Despre Autor

ADAM SMITH (16 iunie 1723 – 17 iulie 1790) a fost un important economist, om politic și filosof scoțian.

La 14 ani intră la Universitatea din Glasgow unde devine discipol al profesorului de filosofie morală Francis Hutchison. Apoi intră la Universitatea din Oxford unde rămâne șase ani. În 1748 ocupă un post de profesor de literatură la Universitatea din Edinburgh, iar în 1751 trece la cea din Glasgow, unde îl substituie pe Hutchinson la catedra de Filosofie Morală.

În 1768 obține postul de Comisar al Vămilor din Edinburgh, post pe care-l va ocupa întreaga sa viață și care nu părea a fi in contradicție cu spiritul său liber-schimbist.

Adam Smith, autorul capodoperei Avuţia naţiunilor, una dintre cele mai influente lucrări din toate timpurile, a fost interesat inițial de etică. După el statul trebuie să se abțină să intervină în economie, pentru că oamenii acționează liber în căutarea propriului interes, existând o mână invizibilă ce le convertește eforturile în beneficii pentru toți.

Opinia cititorilor