Un veac de sinceritate

Recuperarea memoriei pierdute a economiei românești 1918-2018
  • Ediția I 2018, paperback
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 176 pagini
  • ISBN: 978-606-722-334-7

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 39,00 lei

Special Price 25,35 lei

Descriere

Detalii

Lucrarea de față, elaborată de un colectiv de specialiști condus de profesorul universitar Liviu Voinea, Viceguvernator al Băncii Naționale, recuperează pentru memoria colectivă izvoarele fundamentale cu indicatorii economici de bază ai economiei românești valabili pentru secolul trecut de la Marea Unire.

Aceste surse esențiale, dincolo de relativismul lor, se constituie în serii de date absolut necesare interpretării corecte a evoluției economice a țării. Conform unei teorii lansate cu peste o sută de ani în urmă de marele istoric A.D. Xenopol, faptele istorice decurg unele din altele și, prin legăturile cauzale dintre ele, se înlănțuie în „serii istorice”, ceea ce constituie esența conținutului și derulării existenței umanității.

Cartea aceasta nu ne obligă să acceptăm teoria istoriei preconizată de gânditorul român, dar ne îndeamnă să scriem istoria economică în cunoștință de cauză, ghidându-ne după mărturiile concrete păstrate. Meritul demersului constă nu numai în ineditul său, ci și în temeinicia ideii de a porni de la documente pentru judecățile de valoare făcute în legătură cu economia României, ceea ce poate să înscrie istoria economiei românești pe făgașul istoriei economiei europene și universale.

Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române


Această carte importantă a Viceguvernatorului Voinea pune evoluția economiei românești în perspectivă istorică. Prezentarea pentru prima dată a seriilor de timp de 100 de ani, va permite tuturor celor interesați să înțeleagă mai bine economia României și să învețe din lecțiile trecutului.

Anthony De Lannoy, Director Executiv, Fondul Monetar Internațional


Liviu Voinea a umplut cu migală golurile din istoria economică a României de după 1918. Munca sa îi va ajuta pe români să vadă mai clar calea de urmat și să evite capcana venitului mediu în care au căzut atâtea națiuni promițătoare.

Indermit Gill, profesor la Duke University și coautor al conceptului „capcana venitului mediu”


Această lucrare este de importanță uriașă pentru economiști și istorici, dar și pentru înțelegerea colectivă a modului în care s-a dezvoltat economic România în diferite perioade politice. Viitorii decidenți politici ar face bine să citească această carte!

Jeroen Dijsselbloem, fost Președinte al Eurogrupului (2013-2018), fost Ministru de Finanțe al Olandei (2012-2017)

Despre Autor

LIVIU VOINEA este profesor universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) și, din octombrie 2014, Viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).

ALEXANDRA COJOCARU a absolvit Facultatea de Economie Generală și programul de masterat DOFIN (Școala Doctorală de Finanțe și Bănci) din cadrul ASE. În prezent este consilier al Viceguvernatorului BNR.

BRÎNDUȘA COSTACHE este licențiată a Facultății de Istorie, Universitatea București, și doctor în economie la ASE. Lucrează la BNR din 2003 și în prezent este șefa Serviciului Arhivă, Bibliotecă și Diseminare Publicații.

VEACESLAV GRIGORAȘ a absolvit Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul ASE și masteratul DOFIN. Este șeful Serviciului Modele de Evaluare Macroeconomică în cadrul Direcției Modelare și Prognoze Macroeconomice din Banca Națională a României.

HORAȚIU LOVIN a absolvit Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din ASE și programul de masterat DOFIN, obținând și titlul de doctor în finanțe și bănci la ASE. Este consilier al Viceguvernatorului BNR. Anterior a lucrat la Direcția Stabilitate Financiară din cadrul BNR.

CAMELIA NEAGU a absolvit Facultatea de Finanțe-Contabilitate din cadrul ASE. Lucrează la BNR din 1992, în prezent fiind șefa Serviciului Statistică Monetară și Financiară din cadrul Direcției Statistică.

DAVID ORȚAN este licențiat în economie la Universitatea Utrecht  și absolvent al masteratului de economie politică internațională la London School of Economics and Political Science. Este referent de specialitate în cadrul Direcției Modelare și Prognoze Macroeconomice din BNR.

ANDREI TĂNASE este licențiat al Facultății de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE și doctor în economie (programul de econometrie), titlu obținut din partea Universităţii „Tor Vergata” din Roma. Este economist principal în cadrul Direcției Modelare și Prognoze Macroeconomice din BNR.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor