Orhideea și păpădia

De ce există copii cu probleme de dezvoltare și cum pot toți copiii să crească frumos
  • Titlul original: The Orchid and The Dandelion
  • Ediția I 2019, paperback
  • Traducător: Ianina Marinescu
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 384 pagini
  • ISBN: 978-606-722-363-7

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

În extraordinara sa carte, Tom Boyce explorează copilul-păpădie (robust, rezilient, sănătos) care este capabil să supraviețuiască și să înflorească în majoritatea situațiilor, și copilul-orhidee (sensibil, susceptibil, fragil) care, dacă are parte de o susținere adecvată, poate să înflorească la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât alți copii.

Copiii-orhidee, ne asigură Boyce, nu sunt niște păpădii ratate; sunt o altă categorie de copii, cu sensibilități și calități speciale, care au nevoie să fie crescuți și educați în feluri speciale. În Orhideea și păpădia, Boyce ne arată cum să înțelegem sensibilitățile unice, marile dificultăți și remarcabilele talente ale acestor copii.

Boyce vorbește despre cum și-a croit drum, timp de aproape 40 de ani, în domeniul cercetării pediatriei, lucrând în studiile sale cu copii suferind de diverse tulburări și explorând marile sale descoperiri despre cum alcătuirea genetică și mediul modelează comportamentul.

El notează că anumite variante ale genelor cresc predispoziția unei persoane la depresie, anxietate, tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție și comportamente antisociale, sociopate sau violente. Însă în loc să considere această genă „de risc” ca fiind o slăbiciune, Boyce schimbă modul în care ne raportăm la fragilitatea umană, dovedind că, deși aceste gene „rele” pot crea probleme, în situația și mediul adecvate, pot să ducă la apariția unor copii care nu doar că se descurcă mai bine decât înainte, dar care își depășesc cu mult colegii.

Orhideea și păpădia oferă speranță și deschide drumul spre succes pentru părinți, profesori, psihologi și experți în dezvoltarea copilului – categorii care se confruntă cu copii dificili.

Această carte se bazează pe cercetări de ultimă oră care pot să schimbe viața atâtor copii și a adulților care-i iubesc. — Susan Cain, autoarea cărții Quiet: Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare

Despre Autor

W. Thomas Boyce este medic pediatru și profesor emerit al Catedrei de Pediatrie și Psihiatrie a Universității din California, San Francisco. Anterior a deținut gradul de profesor asociat la Facultatea de Sănătate Publică a Universității din California, Berkeley, și de șef al Catedrei de Dezvoltare a Copilului la Universitatea British Columbia, Vancouver. Este unul dintre coordonatorii programului „Child and Brain Development” al Institutului Canadian pentru Cercetări Avansate și al rețelei de cercetare JPB Foundation Research Network for Toxic Stress. De asemenea, face parte din comisia Children, Youth and Families a National Academies of Science, iar în 2011 a fost ales membru al Academiei Naționale de Medicină.

Cercetările sale medicale se ocupă de diferențele individuale de sensibilitate biologică a copiilor în contexte sociale precum familia, școala și comunitatea. Activitatea sa, cuprinsă în peste 200 de articole științifice, demonstrează că subcategoria copiilor-orhidee are o susceptibilitate biologică excepțională la condițiile sociale și prezintă riscuri mai mari de îmbolnăvire și de tulburări de dezvoltare într-un mediu în care predomină adversitatea și stresul. Privite în ansamblu, descoperirile sale sugerează că sprijinul acordat copiilor în mediul lor timpuriu are efecte semnificative asupra sănătății și bunăstării acestora.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor