Lingura care dispare

Și alte povestiri adevărate de nebunie, dragoste și istorie a lumii din tabelul periodic al elementelor
  • Titlul original: Disappearing Spoon
  • Ediția I 2019, paperback
  • Traducător: Constantin Vlad
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 496 pagini
  • ISBN: 978-606-722-343-9

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 69,00 lei

Special Price 55,20 lei

Descriere

Detalii

De ce ura Gandhi iodul (I, 53)? Cum se face că radiul (Ra, 88) era cât pe ce să-i ruineze reputația cercetătoarei Marie Curie? Și de ce este galiul (Ga, 31) elementul preferat pentru farsele de laborator? Tabelul periodic este o realizare științifică măreață, dar în același timp e și un izvor plin de pasiuni, trădări, aventuri și obsesii. Aceste povestiri fascinante urmăresc toate elementele din tabel pe măsură ce-și joacă rolurile în istoria omenirii, în finanțe, în mitologie, în conflicte, în arte, în medicină și în viețile savanților (adesea) nebuni care le-au descoperit. Lingura care dispare contopește cu măiestrie știința cu snoavele clasice despre invenții, investigații, descoperiri și... alchimie, de la Big Bang și până la sfârșitul timpului.

Sam Kean animă până și cele mai anoste subiecte, prezentându-le accesibil și readucând la viață povestiri uitate despre experimente și despre oamenii care le-au făcut. Lingura care dispare are baze științifice solide și capitolele pline de informații efervescente. Kean sare de la o povestire la alta, știind precis cum se potrivesc în amănunte… Scriitura lui colocvială abundă în exemple din cultura populară și ne oferă exemple surprinzător de familiare. Entuziasmul palpabil al lui Kean, combinat cu fiorul cunoașterii și al inovației pe care le oferă cartea, îi pot contamina până și pe cei mai cerebrali dintre cititori.
— Christine Thomas, Miami Herald

Sam Kean ilustrează tabelul periodic al elementelor, introducând în distribuție o serie de personaje ale căror povestiri exemplifică interacțiunile noastre cu lumea fizică. Întrețesând în fiecare capitol o mulțime de povestiri pe teme generoase, autorul nu omite nimic. Toți cititorii vor învăța câte ceva. Kean scrie cu energie și ritm.
 Philip Ball, Nature

Kean desface sacul cu trucuri al tabelului periodic cu un aplomb și o fascinație așa de puternice, încât materialele care, în mod normal, sunt grele ca plumbul se transformă în aur.
— Keith Staskiewicz, Entertainment Weekly

Despre Autor

Sam Kean a petrecut mulți ani în copilărie adunând mercur din termometre sparte. Acum este scriitor, iar poveștile sale au apărut în The Best American Science and Nature Writting, The Atlantic, The New York Times Magazine, Mental Floss, Slate și Psychology Today. În plus, a fost invitat în emisiunile All Things Considered și Science Friday ale National Public Radio și Radiolab. Cărțile sale Degetul mare al violonistului și Lingura care dispare au devenit bestselleruri naționale și au apărut în topul Amazon al celor mai bune cărți de știință.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor