Viața nemuritoare a Henriettei Lacks

Povestea femeii care a schimbat medicina secolului XX
  • Titlul original: The Immortal Life of Henrietta Lacks
  • Ediția I 2018, paperback
  • Traducător: Silvia Dumitrache
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 576 pagini
  • ISBN: 978-606-722-315-6

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Doctorii i-au prelevat celule fără să îi ceară voie. Iar aceste celule – numite HeLa – n-au murit niciodată. Mai mult, au provocat o revoluție în medicină și au stat la baza unei industrii de milioane de dolari. După 20 de ani, copiii ei au aflat adevărul. Și viețile lor s-au schimbat fundamental.

O chema Henrietta Lacks, dar oamenii de știință au cunoscut-o sub numele de HeLa. A fost o femeie săracă, de culoare, care a cultivat tutun, iar celulele ei – recoltate fără ca ea să știe, în 1951 – au devenit unul dintre cele mai importante instrumente în cercetarea medicală, vitale pentru dezvoltarea vaccinului contra poliomielitei, pentru studiile asupra clonării, cartografierea genomului uman, fertilizarea in vitro și multe altele. Celulele Henriettei au fost cumpărate și vândute în milioane de doze, dar, cu toate acestea, ea a rămas un personaj aproape necunoscut.

Aflați din istoria zguduitoare a Henriettei Lacks:

•  ce au în comun, etica, rasa și medicina;
•  ce descoperiri științifice s-au făcut datorită celulelor nemuritoare HeLa și ce înseamnă să te vindeci prin credință;
•  povestea fiicei sale, Deborah, chinuită toată viața de tot felul de întrebări legate de mama ei, pe care n-a apucat s-o cunoască.

Rebecca Skloot povestește lucruri despre știință într-o manieră lucidă, tratează cu prudență politicile rasiale ale medicinei și relatează cu multă delicatețe istoria, adesea dureroasă, a familiei Lacks. Ea vorbește, de asemenea, despre nemuritoarele celule HeLa, intrând cu mult curaj în zona profund spirituală în care familia Henriettei a ajuns să înțeleagă prezența eternă a acesteia în lume. Scrierile despre știință conțin mai ales fapte, narate neutru. Însă cartea de debut a Rebeccăi Skloot este curajoasă și uimitoare.New York Times


Despre Fundația Henrietta Lacks

Înainte de apariția volumului Viața nemuritoare a Henriettei Lacks, Rebecca Skloot a înființat Fundația Henrietta Lacks. O parte din banii obținuți din vânzarea cărții au fost donați acestei fundații. Pentru mai multe informații, vizitați www.HenriettaLacksFoundation.org

Despre Autor

Rebecca Skloot este o scriitoare pasionată de subiecte științifice. Articolele sale au apărut în The New York Times Magazine, O, The Oprah Magazine, Discover, Prevention, Glamour ș.a. A fost corespondent pentru emisiunea Radiolab a National Public Radio şi pentru NOVA scienceNOW, un show al reţelei Public Broadcasting Service. Este contributing author al revistei Popular Science şi guest editor al volumului The Best American Science Writing 2011. Textele sale se regăsesc în mai multe antologii, printre care The Best Creative Nonfiction.

A fost vicepreședinte al National Book Critics Circle și a predat cursuri de creative nonfiction și jurnalism de știință la Universitatea din Memphis, Universitatea din Pittsburg și Universitatea din New York. Locuiește în Chicago.

Viața nemuritoare a Henriettei Lacks este prima ei carte, a fost tradusă în peste 25 de limbi și adaptată pentru HBO.

Pentru mai multe informații, vizitați www.RebeccaSkloot.com, unde există link-uri către conturile ei de Twitter și Facebook.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor