Cuprind mulțimi

Miliardele de microbi din noi și felul în care ne modelează viața
  • Titlul original: I Contain Multitudes
  • Ediția I 2017 paperback
  • Traducător: Constantin Vlad
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 480 pagini
  • ISBN: 978-606-722-259-3

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 65,00 lei

Special Price 52,00 lei

Descriere

Detalii

Cuprind mulțimi este povestea parteneriatelor extraordinare dintre creaturile familiare ale lumii noastre și cele despre care nici n-am știut că există. Această carte ne va schimba atât felul în care privim natura, cât și percepția asupra locului pe care îl avem în ea.

În cea mai mare parte a existenței umane, microbii au stat ascunși, fiind vizibili doar prin bolile pe care le cauzau. Când în sfârșit au apărut în studiile biologice, au fost proscriși ca malefici.

Abia de curând au migrat de la periferiile neglijate ale biologiei în centrul acesteia. Chiar și în prezent, majoritatea oamenilor consideră că microbii sunt germeni care trebuie eradicați, însă cei care trăiesc împreună cu noi – microbiomul – constituie părți neprețuite ale vieților noastre.

Ed Yong ne îndeamnă cu mult umor și erudiție să privim mai atent și într-o lumină nouă la noi înșine și la suratele noastre animale, dar nu ca individualități, ci mai degrabă ca mulțimi interdependente și interconectate.

Dacă privim regnul animal din perspectivă microbiană, până și cele mai familiare părți ale vieților noastre vor arăta într-un fel cu totul nou. Aflăm despre procesele biologice secrete, invizibile și minunate din spatele coralilor care construiesc recifuri mărețe, despre calmarul luminiscent care ne poate ajuta să cunoaștem mai bine propriile bacterii intestinale, despre cărăbușii care doboară păduri, despre țânțarii din Australia care luptă contra unor maladii și despre ingredientele din laptele matern, care au evoluat ca să hrănească primii microbi ai unui nou-născut. Vedem modul în care oamenii perturbă aceste parteneriate și pe care cercetătorii încearcă acum să le manipuleze în avantajul nostru. Așa cum scria William Blake, vedem lumea într-un grăunte de nisip.

Cuprind mulțimi analizează lumea microbilor și ne arată cât de ubicui și de vitali sunt: ne sculptează organele, ne apără de boli, ne descompun hrana, ne educă sistemele imunitare, ne ghidează comportamentul, ne bombardează genomurile cu genele lor și ne conferă abilități incredibile.

În vreme ce mare parte a discuțiilor legate de microbiom vizează implicațiile lui pentru sănătatea umană, Yong lărgește analiza la întregul regn animal și ne oferă o perspectivă mai amplă asupra vieții.


De la Microbe Hunters, celebrul volum scris de Paul de Kruyf, nicio altă carte nu a mai reușit să aducă la viață cu atâta vioiciune această lume invizibilă. Curiozitatea și umorul lui Ed Yong m-au făcut să zâmbesc și chiar să râd în hohote, spre surprinderea soțului meu. Admirația lui față de microbi a fost, ei bine, infecțioasă până la sfârșitul cărții. — Boston Globe

O introducere excelentă și vie în microbiota umană... infecțios de entuziastă. — New York Times Book Review

După ce am citit Cuprind mulțimi, am înțeles că majoritatea microbilor nu trebuie să fie distruși, ci admirați și studiați. Yong reușește să sintetizeze în cartea sa sute și sute de studii, dar lecturând cartea nu te simți copleșit; e jurnalism științific în cea mai bună formă. O parte din descoperirile lui Yong sunt relevante pentru mine în calitatea de părinte. La fel ca majoritatea părinților din State și alte țări dezvoltate, Melinda și cu mine am sistat dramatic expunerea copiilor noștri la o varietate de microbi care au imunizat organismele umane și au evitat boli inflamatorii în ultimele milenii. Cum zice Yong, „masacrăm microbi de prea multă vreme și am creat o lume ostilă față de cei de care avem nevoie”. — Bill Gates

Cuprind mulțimi e una dintre cele mai apreciate cărți ale anului 2016, printre cele mai importante recunoașteri fiind: New York Times Bestseller, NPR Great Read of 2016, Economist Best Books of 2016, Brain Pickings Best Science Books of 2016, Smithsonian Best Books about Science of 2016, Science Friday Best Science Book of 2016, Chicago Public Library Best of the Best Books of 2016, A Kirkus Best Book of the Year, A PW Best Book of the Year, Guardian Best of the Year, Times (London) Best of the Year.

Apariția ediției în limba română a cărții semnate de Ed Yong este susținută de Erste Asset Management

Despre Autor

ED YONG este jurnalist de știință și a primit numeroase premii pentru articolele sale. În prezent scrie pentru The Atlantic, dar a colaborat și cu National Geographic, New Yorker, Wired, New York Times, Nature, New Scientist și Scientific American. La Conferința TED din 2014, a vorbit despre paraziții care controlează mintea, iar prezentarea sa a avut peste 1,4 milioane de vizualizări.

Este laureat al Premiului „Michael E. DeBakey” pentru jurnalism (2016), al Premiului Keck pentru comunicare în știință oferit de Academiile Naționale (2010) și al premiilor Asociației Britanice a Scriitorilor de Știință pentru „cel mai bun blog de știință” (2014) și „cea mai bună comunicare a științei într-un context neștiințific” (2012).

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor
O carte must read! - (13.12.2017)
Este una dintre cele mai bune carti citite vreodata. Un cumul de studii, explicate pe intelesul oricum care releva informatii esentiale despre lumea microbilor si cum ar trebui sa ii privim de fapt. Am recomandat aceasta carte tuturor prietenilor mei, am si facut-o cadou, iar dupa lecturarea ei, acestia au facut-o cadou mai departe. E un must read al vremurilor noastre.