Scânteia creativă

Cum au devenit oamenii ființe excepționale datorită imaginației
  • Titlul original: Creative Spark
  • Ediția I 2017 paperback
  • Traducător: Robert Dobre
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 472 pagini
  • ISBN: 978-606-722-262-3

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Un studiu nou și îndrăzneț de paleontologie, arheologie, genetică și antropologie, care va anula toate părerile greșite legate de rasă, război, pace și natura umană și care va răspunde la o întrebare veche de când lumea: ce-i face pe oameni atât de excepționali comparativ cu restul speciilor de pe Pământ?

Secretul este creativitatea. Agustín Fuentes susține că aceasta stă la baza desenelor pictate cu degetele de copii, a modului în care strămoșii noștri se organizau în triburi sau vânau, a felului în care se pornesc războaiele sau, dimpotrivă, se semnează tratatele de pace, a relațiilor intime, a modului în care avem grijă de planeta noastră sau de comunitățile în care trăim și, de fapt, la baza artei, religiei și chiar a științei. Creativitatea presupune imaginație și colaborare. Orice poet are o muză. Orice inginer un arhitect, orice politician un grup de susținători. O colaborare poate fi de mai multe feluri, dar o colaborare de succes nu este posibilă fără imaginație, acel secret care ne-a adus de la cuțite și mese calde, la iPhone-uri și aparate de zbor intergalactice. Fuentes susține că, în ziua de azi, ca să poți să faci un lucru util, care să dureze, trebuie să înțelegi tipul de colaborare pe care o ai cu cei din jurul tău, trebuie să înțelegi lucrurile care pot fi puse în practică grație imaginației, sau, la polul opus, lucrurile care nu sunt posibile și, mai apoi, ce mult influențează creativitatea lumea în care trăim.

O carte convingătoare, captivantă, plină de informații... Fuentes a făcut o treabă excelentă: a trecut în revistă cele mai recente studii din antropologie și primatologie, subliniind faptul că probleme cum ar fi găsirea hranei, evitarea prădătorilor, transferul de informație și manipularea mediului înconjurător se rezolvă cu ajutorul unei colaborări creative.

Wall Street Journal

Pornind de la ultimele descoperiri din biologie sau arheologie, Fuentes construiește teoria conform căreia creativitatea și cooperarea sunt marile forțe motrice ale progresului uman. În plus, demonstrează că multe dintre lucrurile pe care le credem despre noi înșine, de la religie la rasă, sunt greșite.

NationalGeographic.com, Book Talk

Fuentes demonstrează modul în care creativitatea a permis unei specii vulnerabile, fără colți sau gheare, să supraviețuiască într-o lume plină de prădători fioroși. Indiferent că vorbește despre conflictele armate înregistrate în ultima vreme sau despre controversele contemporane despre sex și religie, Fuentes subliniază un aspect important din trecutul omului: vom supraviețui ca specie atâta vreme cât vom continua să fim creativi.

Booklist

Despre Autor

De peste 20 de ani, AGUSTÍN FUENTES încearcă să găsească răspunsuri la cele mai stringente întrebări despre ființa umană. A publicat peste o sută de articole de specialitate și de capitole de cărți pe această temă. A studiat maimuțe, gorile și oameni în junglele și orașele din Asia, în munții din Maroc și pe străzile din Gibraltar. A studiat viața și evoluția înaintașilor noștri și a analizat cu mare atenție rutina oamenilor de peste tot din lume. Este profesor de antropologie și decan al Facultății de Antropologie a Universității din Notre Dame și explorator al revistei National Geographic. Observațiile făcute în timpul cercetărilor sale și rezultatele acestora au fost prezentate pe larg în The Atlantic, Scientific American și The Huffington Post.

Opinia cititorilor