Viața neobișnuită a unui om obișnuit

Paul Newman. Memorii
  • Titlul original: THE EXTRAORDINARY LIFE OF AN ORDINARY MAN
  • Ediția I 2023, paperback
  • Traducător: Andreea Călin
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 368 pagini
  • ISBN: 978-606-722-569-3

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 59,00 lei

Special Price 41,30 lei

Descriere

Detalii

Cartea aceasta a izvorât din strădania de a încerca să le explic totul copiilor mei. Vreau să las un soi de dare de seamă care limpezește lucrurile, zdruncină mitologia care a înflorit în jurul meu, distruge unele dintre legende și ţine peștii piranha departe. Ceva care să documenteze cu un anumit grad de acuratețe timpul petrecut de mine pe această planetă. Pentru că ceea ce există acum în vizorul public nu prea are nicio legătură cu adevărul. Asta e, de fapt, tot ce vreau să fac.Paul Newman 

În 1986, Paul Newman și cel mai apropiat prieten al său, scenaristul Stewart Stern, au început un proiect ambițios. Stewart urma să realizeze o istorie orală, rugându-i pe cei din familia lui Newman, pe prieteni și pe cei care lucraseră îndeaproape cu el să vorbească despre viața actorului. Apoi Newman avea să lucreze cu Stewart ca să-și prezinte propriul punct de vedere despre poveste. Singura cerință a fost ca oricine era înregistrat vorbind să fie complet sincer. Aceeași cerință a fost valabilă și în cazul lui Newman. Proiectul a durat cinci ani.

Rezultatul este o carte extraordinară de memorii, ieșită la iveală din mii de pagini de transcrieri descoperite recent. Profundă, revelatoare, surprinzătoare. Vocea lui Newman este puternică: uneori glumeață, alteori jucăușă, dar întotdeauna și mai presus de orice, sinceră. Celelalte voci care se regăsesc peste tot în text – de la prieteni din copilărie și amici din Marină la membri ai familiei și la colaboratori din teatru și film precum Tom Cruise, George Roy Hill, Martin Ritt și John Huston – adaugă bogăție, culoare și context poveștii spuse de Newman.

Cartea conține detalii despre copilăria adesea traumatică a actorului, nesiguranțele din adolescență, eșecurile din tinerețe în privința relațiilor cu femeile, modul în care a ajuns vedetă, rivalii de la începutul carierei (Brando și Dean), prima căsnicie, alcoolismul, acțiunile filantropice, moartea fiului său, Scott, și dorința ca fiicele sale să înțeleagă adevărul despre tatăl lor. Poate că materialul cel mai emoționant din carte se axează pe relația lui cu Joanne Woodward, pe dragostea lor profundă unul pentru celălalt, pe felul în care Joanne l-a modelat din punct de vedere intelectual, emoțional și senzual și pe dependența lui statornică de ea.

Revelatoare și introspectivă, afectuoasă și sinceră, complexă și profundă, Viața neobișnuită a unui om obișnuit oferă chiar din perspectiva lui Paul Newman o înțelegere nouă a celui care a fost poate cea mai mare vedetă de cinema a vremurilor noastre, un bărbat pe care mulți l-au admirat, dar puțini l-au înțeles.

Despre Autor

PAUL NEWMAN a fost actor, regizor de film, pilot de mașini de curse și antreprenor. Nominalizat la Oscar de zece ori, a câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal în Culoarea banilor. A primit numeroase alte premii, inclusiv un BAFTA, trei Golden Globe, un Screen Actors Guild, un Primetime Emmy, premiul Cecil B. DeMille și premiul pentru acţiuni umanitare Jean Hersholt. Printre filmele sale se numără: The Hustler, Hud, Harper, Luke Mână Rece, Butch Cassidy și Sundance Kid, Cacealmaua, Verdictul, Dl și Dna Bridge, Prostul nimănui, Drumul spre pierzanie și Mașini de la Pixar, în care a fost vocea lui Doc Hudson.

Ca pilot de curse, Newman a câștigat mai multe campionate naţionale: apare în The Guinness Book of World Records ca fiind cel mai vârstnic câștigător al unei curse din circuitul profesionist, la vârsta de 70 de ani, când a terminat primul din categoria sa la Rolex 24 de la Daytona Beach. Ca activist politic și filantrop, a strâns și donat aproximativ un miliard de dolari multor organizaţii umanitare. Newman a avut șase copii și a fost căsătorit cincizeci de ani cu actriţa Joanne Woodward, câștigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal în filmul Cele trei feţe ale Evei. A murit în 2008, la vârsta de 83 de ani.

Cu 41 de fotografii din arhiva familiei
Fotografia de pe coperta 1:
Bruce Davidson/Magnum Photos
Fotografia de pe cotor:
Mgm/Kobal/Shutterstock
Fotografia de pe coperta 4:
Hultin Archive/Getty Images

Design copertă: John Gall

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor