Cine l-a ucis pe John Lennon

Viețile, iubirile și morțile celui mai mare star rock

  • Titlul original: WHO KILLED JOHN LENNON: The Lives, Loves and Deaths of the Greatest Rock Star
  • Ediția I 2020, paperback, colițe foto
  • Traducător: Ruxandra Tudor și Andreea Călin
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 592 pagini
  • ISBN: 978-606-722-414-6

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 65,00 lei

Special Price 32,50 lei

Descriere

Detalii

În seara zilei de 8 decembrie 1980, milioane de oameni de pe planetă au amuțit când a apărut știrea că cel mai iubit star rock din lume a fost împușcat cu sânge-rece în New York.

În această poveste fascinantă, Lesley-Ann Jones, biograf muzical și jurnalist reputat, face o analiză completă – a omului, a vieții sale, a relațiilor pe care le-a avut, a morții premature și a eternei sale moșteniri muzicale –, cum nu s-a mai făcut până acum. Analizând strat după strat, Jones identifică suișurile și coborâșurile vieții profesionale și ale celei personale care l-au determinat pe Lennon să se mute la New York, unde a fost împușcat mortal în fața clădirii în care locuia, în acea noapte fatidică de iarnă. Dar cine sau ce l-a ucis cu adevărat? Și când a murit „adevăratul” John Lennon? 

Cu ajutorul unor anchete de ultimă oră și de primă mână, al unor imagini nemaivăzute până acum și al unor interviuri în exclusivitate cu unele persoane care l-au cunoscut cel mai bine pe Lennon, dorința autoarei de a găsi niște răspunsuri se transformă într-o imagine panoramică și captivantă a celei mai emblematice legende din lumea muzicală, care începe cu exact patru decade înainte de tragica sa moarte. După ce a stat de vorbă cu nenumărați oameni care au avut legătură cu Lennon de-a lungul timpului – printre care Cynthia, prima soție, Julian, primul fiu, Sir Paul McCartney, colegul de trupă, May Pang, fosta iubită, și Andy Peebles, ultimul jurnalist care l-a intervievat cu doar câteva zile înainte de a fi ucis –, Jones a ajuns la o arhivă personală uimitoare.

Despre Beatles și John Lennon s-au scris nenumărate cărți. Dar niciuna nu a fost ca aceasta.


Este necesar să ne punem următoarea întrebare: cine sau ce l-a ucis pe John Lennon și când a murit „adevăratul” John Lennon? Pentru că gloanțele trase de asasinul său au fost doar lovitura finală. De ce a fost așa? Oare comportamentul nonșalant pe care l-a avut în copilărie a fost anulat de moartea mamei sale Julia?
A fost atât de afectat de decesul unchiului său George, primul om care l-a ajutat să-și dezvolte creativitatea, și atât de devastat de pierderea bunului său amic Stuart Sutcliffe, care a murit din cauza unei tumori cerebrale (John persecutându-l, ridiculizându-l și pedepsindu-l tocmai pe acest prieten de care era venerat), că pur și simplu nu a mai văzut sensul de a mai fi în viață? Oare vina față de Stu și imposibilitatea de a se ierta au fost catalizatorii tendinței sale spre autosabotaj? Oare ce l-a făcut să renunțe atât de repede la imaginea de rocker în haine de piele și să permită ca trupa nonconformistă pe care a înființat-o singur și pe care a dus-o la perfecțiune să se transforme într-un grup de patru tipi care se bâțâiau fără grijă, în costume identice? De ce și-a permis sieși să se transforme într-o simplă umbră a eului său real?

Despre Autor

Lesley-Ann Jones l-a urmat pe Ken Jones, răposatul său tată, fost jurnalist sportiv, pe strada Fleetwood. Aici a petrecut peste un sfert de secol, lucrând ca jurnalist și editorialist pentru cele mai multe dintre ziarele naționale britanice.

A scris nenumărate cărți, printre care Hero: David Bowie și Bohemian Rapsody: The Definitive Biography of Freddie Mercury, bestseller Sunday Times.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor
Viețile, iubirile și morțile celui mai mare star rock - (24.02.2021)
Cine l-a ucis pe John Lennon de Lesley-Ann Jones (Victoria Books) 2020*****

Viețile, iubirile și morțile celui mai mare star rock

În 2015, comentam o traducere a cărţii Lennon de David Foenkinos, lansată de altă editură şi căreia îi ofeream, drept concluzie, un citat din reflecţiile lui despre condiţia umană.
"Nu ai nevoie de altcineva să îţi spună cine eşti sau cine ai să fii. Eşti liber să fii cine eşti." (John Lennon)
În cartea de faţă este vorba despre opusul existenţei pământeşti, viaţa de după moarte, semnificaţia şi rostul moştenirii sale. Dacă a fost înţeles în timpul vieţii şi cât este de iubit astăzi, dacă a fost cel mai complex şi cel mai contradictoriu membru al grupului şi de ce este considerat cel mai contemplativ artist al timpului lor, în fine, dacă a fost fericit în viaţa personală şi dacă într-adevăr este cunoscut adevărul despre omul John Lennon, despre angoasele sale, despre frustrările tinereţii şi despre preţul plătit celebrităţii sale.
Jurnalista Lesley-Ann Jones, care a scris mai multe cărți despre staruri pop-rock, Marc Bolan, Kylie Minogue, David Bowie, Freddie Mercury, John Lennon, duce la bun sfârşit concluziile despre tumultoasa viaţă a lui Lennon, a legăturilor sale cu lumea, a tragicului deces și, nu în ultimul rând a valoroasei moşteniri universale, oferindu-ne răspunsuri la întrebările: “Dar cine sau ce l-a ucis cu adevărat? Şi când a murit ‘adevăratul’ John Lennon?”
Cu siguranţă, The Beatles au locul asigurat de-a pururi în panteonul celor mai influenţi artişti ai tuturor timpurilor, iar duo-ul componistic Lennon-McCartney nu poate fi egalat nicidecum. „Cireaşa de pe tort a fost John, a cărui minte ageră, al cărui zâmbet dispreţuitor, a cărui pricepere la metafore, la întorsături de frază şi la jocuri de cuvinte, al cărui mod unic de a aborda viaţa, le-a adus piesele pe nişte culmi, nebănuite şi nemaiauzite.” Luciditatea analizei şi claritatea expozeului mă determină să vă recomand aprioric această suculentă şi consistentă biografie a unuia dintre cei mai iubiţi şi prematur dispăruţi idoli rock.
„Despre Beatles și John Lennon s-au scris nenumărate cărți. Dar niciuna nu a fost ca aceasta.”
Probabil că, dacă veţi deţine această carte despre Lennon, veţi fi mulţumiţi pe deplin. Fanii înveteraţi vor mai strânge însă şi Lennon – The Man, the Myth, the Music – The Definitive Life de Tim Tiley şi John, Paul, George, Ringo and Me de Tony Barrow şi multe altele despre The Beatles. Ar trebui să vă dau amănunte picante şi inedite, însă nu merg pe acest clişeu publicitar, tocmai pentru a savura pe de-a-ntregul această fermecătoare traducere a tandemului Ruxandra Tudor şi Andreea Călin.
Viguroasa descendenţă irlandezo-galeză de care artistul a fost întotdeauna mândru, abandonul şi custodia temporară, excepţionala educaţie a mătuşii Mimi (Mary Elisabeth), reîntoarcerea – la Julia – casa de acasă, prima sa trupă - The Quarry Men, moartea mamei, Mona Best – mama Beatleşilor, escrocheriile din perioada oraşului liber – Hamburg, infernul Bambi Kino, audiţia cu George Martin la EMI, naşterea primului copil, adevărul despre relaţia cu Brian Epstein, apariţia celui de-al cincilea Beatle, audienţa de 73 de milioane pentru Beatleşi la Ed Sullivan Show – prima oară, Alma Cogan – marea lui dragoste, single-ul lui Lennon Senior cu Mitch Mitchell şi Noel Redding, blasfemia lui John, întâlnirea cu Yoko, decesul lui Brian, începutul sfărşitului, revelaţia Maharishi, capodopera Abbey Road, răpirea fiicei lui Yoko Ono - Kyoko, înfricoşătoarea fortăreaţă Dakota, naşterea lui Sean Taro Lennon, Double Fantasy, noua iubire May Pang, Gloria Hiroko Chapman - soţia criminalului, deznodământul, toate acestea şi multe altele sunt subiecte fierbinţi din etapele atent studiate şi dezvăluite (în premieră) publicului.
„Cu ajutorul unor anchete de ultimă oră și de primă mână, al unor imagini nemaivăzute până acum și al unor interviuri în exclusivitate cu unele persoane care l-au cunoscut cel mai bine pe Lennon, dorința autoarei de a găsi niște răspunsuri se transformă într-o imagine panoramică și captivantă a celei mai emblematice legende din lumea muzicală, care începe cu exact patru decade înainte de tragica sa moarte. După ce a stat de vorbă cu nenumărați oameni care au avut legătură cu Lennon de-a lungul timpului – printre care Cynthia, prima soție, Julian, primul fiu, Sir Paul McCartney, colegul de trupă, May Pang, fosta iubită, și Andy Peebles, ultimul jurnalist care l-a intervievat cu doar câteva zile înainte de a fi ucis –, Jones a ajuns la o arhivă personală uimitoare.” (Ed. Publica)
Biografia, de 591 de pagini, se încheie cu o cronologie a celor mai importante zile din vieţile personajelor cărţii, cu argumente note explicative pentru fiecare capitol, cu citate despre Lennon ale unor celebri muzicieni şi jurnalişti, şi cu piesele preferate ale autoarei, cu explicaţii şi considerente personale.
„Nu credeţi că Beatleşii au făcut pe dracu’ în patru ca să fie Beatleşi? Asta ne-a costat o mare parte din tinereţea noastră – toată perioada – când toţi ceilalţi se prosteau, noi munceam 24 de ore pe zi!” (John Lennon)
Radu Lupaşcu
17 februarie 2021