Povestitorul

Istorisiri din viață și muzică
  • Titlul original: THE STORYTELLER: Tales of Life and Music
  • Ediția I 2022, paperback
  • Traducător: Florin Tudose
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 384 pagini
  • ISBN: 978-606-722-539-6

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 59,00 lei

Special Price 41,30 lei

Descriere

Detalii

Miraculos, dar memoria mea a rămas relativ intactă de-a lungul timpului.
Mi-am măsurat viața încă din copilărie, mai mult prin revelații muzicale decât prin luni și ani. Mintea mea se bazează cu încredere pe cântece, albume și trupe pentru a-și reaminti un timp sau un loc anume. De la radioul pe unde AM din copilărie, trecând prin toate microfoanele în fața cărora am stat vreodată, pot spune cine, ce, unde și când încă de la primele note ale oricărui cântec și-a găsit vreodată drum de la difuzoare spre sufletul meu. Sau de la sufletul meu spre difuzoarele voastre. În cazul unora dintre noi, amintirile sunt declanșate de gusturi, imagini sau arome. Ale mele sunt invocate de sunet, ca un mixtape niciodată încheiat, care urmează să fie difuzat pe post.

Deși nu am fost genul de om care să colecționeze „chestii”, colecționez totuși clipe. Astfel, viața îmi trece prin fața ochilor și urechilor în viteză în fiecare zi. Am strâns pe cât am știut de bine câteva dintre aceste momente în cartea de față. Adunate de pe tot cuprinsul vieții mele, aceste amintiri sunt, bineînțeles, pline ochi de muzică. Uneori, la volum maxim. Dă-l mai tare. Să ascultăm împreună.

În Povestitorul, o colecție de momente adunate din toate etapele vieții sale, Dave Grohl ne oferă ceva rar – portretul real, brut și onest al unei vieți neobișnuite, compuse din momente obișnuite. De la dragostea lui viscerală pentru muzică și colegii muzicieni la conexiunea profundă cu orașul natal, Springfield, Virginia, la plăcerea cu care scrie despre creșterea fiicelor sale, Dave Grohl spune povești așa cum compune muzică – din suflet.

Plină de reflecții despre anii de turnee alături de Scream, despre trecerea la Nirvana și dezastrul care a urmat, despre crearea trupei Foo Fighters într-un moment de răscruce al vieții sale și traversarea lumii după ce a devenit cap de familie, Povestitorul este o carte plină de viață și de umor, remarcabilă prin perspectiva lucidă a lui Dave asupra faimei. Îl știam pe Dave Grohl ca pe unul dintre cei mai îndrăgiți muzicieni contemporani. Acum, Povestitorul ni-l înfățișează ca pe un scriitor talentat și captivant.

Deopotrivă o carte poștală din trecut și un exemplu viu din prezent, avem aici dovada a ceea ce se poate obține prin creativitate. Cei care apreciază aventurile muzicale și cei care caută inspirație artistică vor dori să frunzărească această carte. — Parade

Combinația de agerime și modestie fac din sensibila poveste a lui Grohl una dintre cele mai bune cărți de memorii rock. Nu veți găsi niciun moment plicticos aici. Publishers Weekly

Kinetică. Grohl scrie cu egală fervoare despre drumul său de la „tipul ăla din Nirvana” la liderul uber-faimoasei Foo Fighters și experiența lui de tată. O lectură extraordinară pentru fani și o perspectivă remarcabilă a ultimilor treizeci de ani de rock.  Booklist

#1 New York Times Bestseller
Variety's Best Music Books, 2021
Business Insider Best Memoirs, 2021
NME's Best Music Books, 2021

Despre Autor

DAVE GROHL este muzician, vocalist, regizor și compozitor american. A fost bateristul trupei Nirvana, apoi fondatorul trupei Foo Fighters, în care activează ca vocalist, chitarist și compozitor principal.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor
Muzica sa reflectă aceste poveşti, iar existenţa pământeană este o aventură cinetică flamboaiantă. - (25.11.2023)
Povestitorul - Istorisiri din viaţă şi muzică de Dave Grohl (Victoria Books) 2021*****
Cine sunt eu fără muzică?
O carte de vacanţă, ca o poveste cu final fericit scrisă de vocalistul, regizorul și compozitorul american Dave Grohl. Binecunoscut ca baterist al celebrei trupe Nirvana, a înfiinţat după moartea lui Kurt Cobain grupul Foo Fighters, în care a fost vocalist, chitarist și compozitor principal. Fascinat de muzică încă din copilărie şi neavând vreo pregătire formală, Dave învăţase din memorie să ţină ritmul tobelor cu dinţii, „mişcând maxilarul înainte şi înapoi şi ronţăind în sus şi-n jos pentru a simula sunetul unui set de tobe, seriile de percuţie şi apogiaturile”, ca şi cum şi-ar fi folosit mâinile. Această incredibilă memorie ne oferă cartea de faţă, un conglomerat de povestiri din tumultul unei vieţi neobişnuite, împărţită în cinci etape cronologice şi admirabil scrisă de un individ talentat, care a renunţat la liceu pentru a deveni baterist de punk rock...
Povestitorul Dave Grohl este un adult cu personalitate, înțelepciune și memorie aproape intactă. Amintirile despre băiatul ce studia asiduu ore întregi și asculta viniluri punk rock, sunt încă vii, nealterate de trecerea timpului. Prima lecţie de bătut la tobe, ADN-ul fiicei sale - Harper, povestea primei iubiri - Sandi, primii paşi în lumea muzicală, audiţiile de jazz din clubul One Step Down (din centrul DC), prima şi singura lecție de percuţie primită de la Lenny Robinson, toate acestea şi multe altele adunate de pe tot cuprinsul vieţii sale, nu foarte liniştite, fac obiectul unei cărţi memorialistice, nicidecum monotone, ci plină de viaţă şi mult umor.
Fire de rebel, greu adaptabil, închis în sine, a fost totuşi îngenuncheat de prima dragoste, Sandi, moment admirabil descris în al doilea capitol al cărții sale.
"Devenise muza mea, raza mea de lumină și fiecare clipă era dedicată visării cu ochi deschiși la uniunea noastră perfectă și inevitabilă."
Iată o altă mostră cu autentic har de povestitor:
„Am ştiut dintodeauna că voi fi tată într-o bună zi, dar credeam că se va întâmpla după ce voi fi încheiat cu viaţa de turnee şi călătorii. Mi-am imaginat că muzica se va opri pur şi simplu şi atunci eu voi trece la o viaţă de anonimant domestic. I-am văzut pe alţii care au încercat să întemeieze o familie din mers (slavă, Steve Perry!), dar educaţia mea tradiţională mă făcea să cred că e o idee prea riscantă, prea instabilă. Imaginea unui pătuţ de copil mic lângă o masă plină de beri şi Jägermeister mi-a dat întotdeauna fiori.”
Dave Grohl ne oferă sufletul pe tavă! Muzica sa reflectă aceste poveşti, iar existenţa pământeană este o aventură cinetică flamboaiantă.
„Încă găsesc bucurie şi recunoştinţă în lucrurile cele mai simple şi obişnuite. Şi-mi port încă cu un fel de mândrie colecţia tot mai mare de brazde şi cicatrici, urma mea de firimituri de pâine care-mi arată drumul care mă va ajuta într-o zi să mă întorsc de unde am plecat.”
Radu Lupaşcu
31 octombrie 2023
Tren CFR Bucureşti – Alba Iulia cu schimbare la Coşlariu