Simțul stilului

Ghid de scriere pentru oamenii inteligenţi din secolul 21
  • Titlul original: The Sense of Style
  • Ediția I 2015, paperback
  • Traducător: Mihaela Sofonea
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 464 pagini
  • ISBN: 978-606-722-057-5

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

În această carte distractivă și instructivă, Pinker regândește ghidul de utilizare a limbii în funcție de exigențele secolului XXI. În loc să deplângă declinul acesteia, să ne plictisească cu poveștile despre lucrurile care îl scot din sărite sau să recicleze edicte false din manualele de acum o sută de ani, Pinker aplică observații pătrunzătoare din științele limbajului și ale minții, provocându-ne să creăm o proză clară, coerentă și elegantă.

Cartea este plină de exemple de proză modernă nemaipomenită sau, dimpotrivă, înfiorătoare și, evitând tonul mustrător și gusturile spartane ale manualelor clasice, ne arată modul în care arta scrierii poate fi o formă de măiestrie delectabilă și un subiect intelectual fascinant, de sine stătător. Simțul stilului se adresează scriitorilor de toate felurile și cititorilor interesați de litere și literatură și  curioși cu privire la modurile în care științele minții pot ilumina felul în care limba funcționează cel mai bine.

O lucrare nemaipomenită! Doar Steven Pinker ar fi putut scrie această carte minunată și slavă cerului că a făcut-o. „Scrisul de calitate poate răsturna felul în care este percepută lumea“, scrie el, iar Simțul stilului va răsturna modul în care vă raportați la scrisul de calitate. Curiozitatea și încântarea lui Pinker iluminează fiecare pagină, iar atunci când spune că stilul poate face lumea mai bună, îl credem.
Patricia T. O'Connor, autoarea Woe Is I și co-autoarea Origins of the Specious

Este bine să avem o minte atât de vioaie și limpede ca a lui Pinker, care aduce ideile științei cognitive în atenția publicului.
Los Angeles Times

Ce gânditor și scriitor superb este… Pinker este un star, iar lumea științei este norocoasă să îl aibă.
Richard Dawkins

Pinker scrie ca un înger.
The Economist

Curios, inventiv, neînfricat, neastâmpărat.
The New York Times

Despre Autor

STEVEN PINKER este cercetător în domeniul științelor cognitive și profesor în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității Harvard. Primele sale studii de cercetare au avut ca subiect capacitatea oamenilor de a-și reprezenta în minte diverse forme și de a recunoaște fețe și obiecte.

Încă din facultate, Pinker a fost preocupat de studiul limbii și al limbajului, în mod special în rândul copiilor, publicând două cărți pe această temă. Una dintre ele dezvoltă teoria autorului despre cum reușesc copiii să învețe cuvintele și gramatica limbii materne, iar cea de-a doua analizează capacitatea de a folosi corect diverse tipuri de verbe, cum ar fi cele tranzitive, intranzitive etc.

De-a lungul timpului, a primit nenumărate premii pentru bestsellerurile scrise – The Language Instinct, Words and Rules și The Stuff of Thought –, pentru studiile elaborate și pentru activitatea profesorală. În prezent, trăiește la Boston și Truro, Massachusetts.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor