Ronnie

Autobiografia lui Ronnie O'Sullivan
  • Titlul original: Ronnie - The Autobiography
  • Ediția I 2015, paperback
  • Traducător: Iuliu Ciupe-Vaida
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 280 pagini
  • ISBN: 978-606-722-171-8

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 37,57 lei

Special Price 30,06 lei

Descriere

Detalii

Talentul deosebit și perspicacitatea uluitoare ale lui Ronnie O'Sullivan l-au definit ca cel mai spectaculos jucător de snooker. Cu toate acestea, cariera sa sportivă, marcată de performanțe incredibile, a fost dublată constant de căderile unei vieți afectate de autocompătimire, prăbușiri și depresii.

Ronnie O'Sullivan a devenit un miracol al snookerului de la vârsta de zece ani, când a realizat primul său break de peste 100 de puncte. A continuat apoi doborând record dupa record, în timp ce încerca cu greu să facă față încarcerării pe viață a celui care i-a fost tată și mentor în același timp.

De pe culmile succesului pe fundul prăpastiei și înapoi, Ronnie dezvăluie cu sinceritate toate detaliile unei vieți care l-a făcut campionul imbatabil, dar care nu o dată l-a dus în stadiul de a pierde totul. O poveste impresionantă, inspirațională și brutal de sinceră în descrierea a ceea ce înseamnă geniul, dar și a ușurinței cu care acesta poate fi irosit.

Ediția în limba română este însoțită de note explicative ale unor locații din Marea Britanie, ale expresiilor din argoul londonez și ale unor noțiuni din jocul de snooker, fără de care traducătorul a considerat că s-ar fi pierdut prea mult din savoarea povestirii.

După ce nu voi mai juca, mi-ar plăcea să rămân implicat în snooker și în alte feluri, de exemplu, făcând un pic pe comentatorul și prezentatorul TV. L-am văzut de curând pe Steve Davis în această postură și pare mai mulţumit și mai relaxat ca niciodată. Sunt atâtea variante în viaţă și este pentru prima oară când văd cum aceste uși se deschid, în spatele lor nefiind alte ziduri! Am învăţat cum să fiu mulţumit și admit că snookerul e o componentă importantă a acestei stări, însă, dacă mi-ar spune cineva că de mâine nu aș mai putea juca, știu acum că în viaţă mai sunt și alte lucruri care contează.

Ronnie O'Sullivan

O autobiografie bună, convingătoare.

The Independent

O ființă atât de rară, o carte ce dezvoltă o conștiință proprie, o viață și un suflet.

Glasgow Herald

Despre Autor

RONNIE O'SULLIVAN s-a născut în anul 1975 în Essex. Joacă snooker de la vârsta de șapte ani, în 1992 devine jucător profesionist, iar în anul 2001 campion mondial. Este câștigătorul unui număr impresionant de trofee și competiții, dintre care merită să amintim de titlurile cucerite în cadrul Embassy World Championship, China Open, Regal Championship, Benson and Hedges Masters sau British Open. Ronnie este considerat drept unul dintre cei mai talentați jucători de snooker din istoria acestui sport.

SIMON HATTENSTONE este jurnalist la The Guardian. Este autorul autobiografiei Out Of It – The Story of a Boy Who Went to Bed with a Headache and Woke up Three Years later. Breakul său [numărul maxim de puncte obţinut de un jucător de snooker la o singură vizită la masă] este de doisprezece.

IULIU CIUPE-VAIDA este iubitor și promotor de snooker. Se simte deja mult mai bine pentru s-a înhămat la traducerea acestei cărţi, constatând că breakul său maxim este de 32...

Opinia cititorilor
O viata tumultoasa, un campion desavarsit - (23.11.2015)
Va marturisesc sincer ca, desi ii admiram talentul si naturaletea specifica, desele lui toane si variatii de forma imi creau o stare de disconfort si nesiguranta de fiecare data cand vizionam un meci cu el prin anii 2000+. Nu-mi placea sa fiu inselat atat de des in asteptari, cum o facea Ronnie pe vremea aceea si din aceasta cauza nu eram cine stie ce fan de-al lui...

Asta pana cand am citit aceasta carte exceptionala, in care Ronnie insusi povesteste fara perdea si fara ascunzisuri toate prin cate a trecut, de la nebunia unei tinereti marcata de succesele timpurii si pana la excesele si abuzurile de tot felul de la care nu s-a dat in laturi, pacate ce l-au costat scump, ajungand sa aiba nevoie de tratamente repetate si internari pentru a le putea tine sub control.

Totul dublat de inchiderea pentru omor a tatalui sau, timp in care toata lumea astepta miracole la masa de la geniul tacului. Un parcurs involburat si intens, atat de direct si fara ocolisuri descris in cartea "RONNIE", pana in cele mai mici detalii!

Din acest motiv am tradus cartea inainte de a avea un contract in acest sens, gasind in final ecoul dorit doar la editura "Publica", careia ii multumesc pentru efortul depus si pentru aparitia acestei carti.

Cititorilor le recomand cu caldura aceasta poveste de viata exceptionala, o lectie pentru orice tanar, iubitor de snooker sau nu, e totuna. Le recomand sa citeasca volumul de fata, dupa care sa il completeze cu partea a doua a biografiei lui Ronnie, cartea cu titlul "Running" - "In fuga" in variant romana - unde am contribuit doar la traducerea partilor tehnice, specifice snookerului. Ambele se gasesc in librarii, ambele de la editura "Publica".

Imaginati-va cat de intensa poate fi cartea, daca un nefan al lui Ronnie s-a decis s-o traduca! Recunosc ca de-atunci sunt si voi ramane mereu admiratorul sau. Dupa ce veti inchide ultima fila a cartii "RONNIE", veti intelege si voi de ce.

Evident ca va asteptam opiniile, pe mine ma gasiti si pe facebook, asadar - Enjoy Ronnie!