Marea divizare

Societăţile inegale şi ce putem face în privinţa lor
  • Titlul original: The Great Divide
  • Ediția I 2015, paperback
  • Traducător: Smaranda Nistor
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 592 pagini
  • ISBN: 978-606-722-053-7

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 72,25 lei

Special Price 50,58 lei

Descriere

Detalii

În Marea divizare, Joseph E. Stiglitz propune modalități de contracarare a problemei cu care America se confruntă din ce în ce mai mult. Stiglitz afirmă, argumentat, că inegalitatea este o chestiune de alegere: rezultatul cumulat al politicilor injuste și al priorităților prost gândite. 

Stiglitz expune pe larg inegalitatea Americii: dimensiunile și cauzele ei, dar și consecințele pentru națiunea americană și pentru întreaga lume. Începând cu politicile publice din era Reagan și continuând cu Marea Recesiune și îndelungatul ei siaj, Stiglitz descrie cu lux de amănunte politicile iresponsabile – dereglementarea, reducerile de taxe, scutirile fiscale pentru grupul de 1% al celor mai bogați americani – care îi lasă în urmă pe mulți americani și transformă visul american într-un mit tot mai irealizabil.

Cu o formidabilă acuitate economică, dar, în același timp, accesibilă publicului larg, Stiglitz ne îndeamnă să adoptăm soluții reale: creșterea taxelor pentru corporații și oamenii bogați; mai mult ajutor pentru copiii oamenilor săraci; investiții în educație, știință și infrastructură; ajutor pentru proprietarii de locuințe îndatorați, nu pentru bănci; și, mai important decât orice, să facem mai mult pentru a redresa economia și a o aduce în poziția de ocupare deplină.

Cea mai cuprinzătoare contraargumentație la adresa neoliberalismului Partidului Democrat, dar și a teoriilor laissez faire din Partidul Republican. Contribuția lui Stiglitz în cadrul dezbaterii publice poate fi oricum altfel decât supraestimată.

Thomas B. Edsall, New York Times Book Review

Stiglitz scrie limpede și provocator... O analiză atentă, dintr-o perspectivă largă, a motorului inegalității și a motivelor pentru care e periculos să-l lăsăm să meargă.

Dante Chinni, Washington Post

O analiză definitorie a efectelor inegalității nu doar asupra economiei, ci și a democrației și globalizării.

Daily Beast

The American Dream a devenit un deziderat universal. Poate fi el atins sau este o utopie? Putem fi toți egali în bunăstare și bogație? Pe noi, răspunsurile și soluțiile lui Stiglitz la aceste două întrebări ne-au convins să vă lansăm această invitație: la lectură, reflexie și acțiune.

UniCredit Bank

Marea divizare face parte din Co-lecția de economie și este un proiect al Editurii Publica susținut de UniCredit Bank.

Despre Autor

JOSEPH E. STIGLITZ, economist laureat al Premiului Nobel în 2001 şi membru al The Royal Society, a fost vicepreşedinte senior şi economist-şef al Băncii Mondiale, precum şi şeful echipei de consilieri pe probleme economice al fostului preşedinte american Bill Clinton. A fost de asemenea unul dintre consultanţii lui Barack Obama în campania din 2008, pe care l-a criticat ulterior pentru planul de salvare a industriei financiare.

Din anul 2000 predă economie la Columbia University. Este cunoscut pentru critica pe care o aduce unor instituţii precum FMI sau Banca Mondială şi pentru polemica purtată cu economiştii pieţei libere, pe care îi defineşte drept „fundamentalişti ai pieței libere”. În 2001, alături de George A. Akerlof şi A. Michael Spence, a primit Premiul Nobel pentru cercetările privind asimetria informaţiilor, iar printre temele lui de cercetare se numără şi salariul de eficienţă, care s-a materializat în modelul Shapiro-Stiglitz.

De același autor la editura Publica a mai apărut În cădere liberă (2009) și Prețul inegalității (2013).

Opinia cititorilor