Pe umerii naturii

Cum îți salvează viața zece milioane de specii

  • Titlul original: TAPESTRIES OF LIFE: Uncovering the Lifesaving Secrets of the Natural World
  • Ediția I 2022, paperback
  • Traducător: Andreea Călin
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 328 pagini
  • ISBN: 978-606-722-514-3

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 55,00 lei

Special Price 38,50 lei

Descriere

Detalii

Copacii curăță aerul și apa. Musculițele sirfide și albinele ne polenizează culturile. Pescărașul albastru a inspirat construirea unui tren de mare viteză. În această carte, scriitoarea de succes Anne Sverdrup-Thygeson demonstrează cât de profund suntem legați de lumea naturală, scoțând în evidență conexiunea indestructibilă dintre „tapiseria” minuțios urzită a naturii și viețile noastre de zi cu zi.

În inima naturii se află un sistem unic de susținere a vieții, un termen cu sens colectiv care descrie toate bunurile și serviciile de care beneficiem – hrană, apă proaspătă, medicamente, polenizare, controlul poluării, stoparea emisiilor de carbon, prevenirea eroziunilor, recreere, sănătate spirituală și multe altele. În Pe umerii naturii, Anne Sverdrup-Thygeson își propune să analizeze aceste minunate elemente de susținere, ducând cititorul într-o călătorie de explorare a trăsăturilor surprinzătoare ale lumii naturale.

„Natura, cu nenumăratele sale organisme minuscule, abia vizibile, este cea care-ți face viața posibilă. Până în prezent am denumit aproximativ 1,5 milioane de specii (cu excepția microorganismelor), dar știm că mai sunt multe altele – aproape 10 milioane. Iar noi, oamenii, suntem doar una dintre ele. […] Însă abilitatea noastră de a interacționa unii cu ceilalți într-un fel care ne permite să exercităm un impact asupra întregii planete și asupra tuturor celorlalte specii ne face să fim unici. În plus, suntem singurii care ne-am dezvoltat capacitatea de a ne evalua acțiunile din punct de vedere logic și moral dintr-o perspectivă mai vastă. La pachet cu aceste descoperiri vine și o mare responsabilitate și a venit momentul să ne-o asumăm, pentru că natura e tot ce avem și tot ce suntem.”

„Ca profesor de biologie conservaționistă, știința care studiază amenințările la adresa diversității biologice și modul în care pot fi ele gestionate, mi-am pus de multe ori problema cum să îi fac pe oameni să aprecieze universul naturii care ne înconjoară ca să ne dorim cu toții să avem grijă și de el. Pe umerii naturii este încercarea mea de a oferi un răspuns la această dilemă: vreau să vă arăt toate lucrurile pe care le face minunata lume a naturii, ca să vedeți care e miza. Și vreau să scot în evidență paradoxul relației noastre creative cu natura: ne-am folosit de ea, dar, în același timp, abilitatea noastră de a exploata beneficiile oferite de ea riscă să submineze fundamentele propriei noastre existențe.” — Anne Sverdrup-Thygeson

Despre Autor

Anne Sverdrup-Thygeson este profesoară la Universitatea norvegiană de Științe ale Naturii de lângă Oslo și consultant științific al Institutului norvegian pentru Cercetarea Naturii. Are un doctorat în biologie conservaționistă și predă cursuri de management al naturii și ecologia pădurilor. Este autoare a cărții Terra insecta și alergătoare de ultramaratoane.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor