Avuția națiunilor

  • Titlul original: The Wealth of Nations
  • Ediția I 2011
  • Traducător: Monica Mitarcă
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 410 pagini
  • ISBN: 978-973-1931-78-4

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 69,00 lei

Special Price 48,30 lei

Descriere

Detalii

AVUŢIA NAŢIUNILOR este, pur şi simplu, cea mai bună carte de economie politică scrisă vreodată. Este cu adevărat o carte deschizătoare de drumuri, al cărei scop magistral şi sinteză nu au fost depăşite, în cele două secole şi un sfert care au trecut de când a fost scrisă.

Geniul lui Adam Smith nu stă în originalitate – el se trage, mai degrabă, dintr-un şir de reflecţii produse înaintea sa, asezonate cu un acut simţ al observării istoriei şi al lumii din jurul său, pentru a veni cu o sinteză a sistemelor economice şi a părţilor sale componente, interconectate, care a măturat totul în cale.

El s-a inspirat din analizele economice anterioare (şi în special de la fiziocraţi) – deşi, după standardele academice moderne, este şocant de neglijent când vine vorba măcar de citarea lucrărilor anterioare.

Ediţia de faţă este o selecţie din acele părţi ale celor cinci Cărţi care sunt încă relevante şi care includ multe dintre citatele şi exemplele faimoase din textul original. Acest proces a presupus extragerea multor exemple istorice care nu mai sunt de actualitate astăzi, dar este contrabalansată de faptul că cititorii vor obţine o expunere mai focalizată asupra principalelor argumente ale lui Smith.

Meritul lui Smith a fost acela de a înţelege că, întrucât toată lumea beneficiază de pe urma lui, liberul schimb ne sporeşte prosperitatea la fel de sigur precum o fac agricultura sau manufacturile. Avuţia unei naţiuni nu stă în cantitatea de aur din vistieria sa, ci în volumul producţiei sale şi comerţului său – adică ceea ce numim, astăzi, produsul naţional brut. Aceste idei noi, dar puternice, au creat o breşă intelectuală masivă în zidurile comerciale ale Europei, iar stilul direct şi provocator al lui Smith, inteligenţa sardonică şi gama largă de exemple l-au făcut accesibil politicienilor, care au pus în practică ideile sale, creând marea eră a pieţelor libere, competiţiei şi prosperităţii din secolul XIX.
Eamonn Butler, Director al Institutului Adam Smith

Amendamentul crucial care trebuie făcut este că sistemul smithian nu este echivalent cu o viziune anarho-capitalistă şi nici cu cea a unui laissez-faire pur. Mai degrabă, el depinde în mod fundamental de un cadru adecvat de reguli („justiţie", în terminologia lui Smith) pe care statul este însărcinat să le instituie, să le adapteze constant şi să le aplice. Într-adevăr, rolul guvernului depăşeşte cu mult conceperea minimalistă a statului ca „paznic de noapte" din reprezentările caricaturale ale secolelor XIX şi XX. Smith îi cere statului să fie „puternic" în „arbitrarea" „Marelui Joc" al economiei de piaţă (cum îl denumeşte el în Teoria sentimentelor morale) şi să furnizeze ceea ce noi numim astăzi „bunurile publice", inclusiv educarea celor săraci.
Dr. Razeen Sally, Conferenţiar Economie politică internaţională - London School of Economics, Co-director al Centrului European de Economie Politică, ECIPE

Despre Autor

Adam Smith
(16 iunie 1723 – 17 iulie 1790)
a fost economist, om politic şi filozof scoţian. Fiu al unei familii scoţiene, la 14 ani intră la Universitatea din Glasgow unde devine discipol al profesorului de filozofie morală Francis Hutchison. Apoi intră la Universitatea din Oxford unde rămâne şase ani. În 1748 ocupă un post de profesor de literatură la Universitatea din Edimburg, iar în 1751 trece la cea din Glasgow, unde îl substituie pe Hutchinson la catedra de Filozofie Morală.

În 1768 obţine postul de Comisar al Vămilor din Edimburg, post pe care-l va ocupa întreaga sa viaţă şi care nu părea a fi în contradicţie cu spiritul său liberschimbist.

Adam Smith a fost iniţial interesat de etică. După el statul trebuie să se abţină să intervină în economie, pentru că oamenii acţionează liber în căutarea propriului interes, existând o mână invizibilă ce le converteşte eforturile în beneficii pentru toţi.

Opinia cititorilor
Opera nu este completa - (15.09.2013)
In toata lumea lucrarea lui Smith nu numai ca vine publicata in intregime dar mai are si vrio 100 de pagini adaugatoare comentate de 2-3 economisti de autoritate din zilele noastre. Cel putin a trebuit sa fie tradusa in intregime. Toti trebue sa cunoasca textul original si apoi sa decida singuri ce tine si ce nu de actualitate. Eu am citito in intregime un limba italiana si nu am gasit nimic care sa fi fost inutil.
Parerea mea nu conteaza !!! - (10.10.2011)
As fi apreciat daca ati fi editat intreaga lucrare , si nu o selectie, indiferent de priceperea edituri de a selecta ce este de actualitate si ce nu . Dar parerea mea nu conteaza , eu trebuie doar sa platesc.
Raspuns pentru Cosmin - (08.09.2011)
Ediţia de faţă este o selecţie din acele părţi ale celor cinci Cărţi care sunt încă relevante şi care includ multe dintre citatele şi exemplele faimoase din textul original. Acest proces a presupus extragerea multor exemple istorice care nu mai sunt de actualitate astăzi, dar este contrabalansată de faptul că cititorii vor obţine o expunere mai focalizată asupra principalelor argumente ale lui Adam Smith.
Cartea originala are +1000 pagini... - (03.09.2011)
As fi interesat sa stiu cat a platit aditura Publica pentru a scoate aceasta carte... nu de alta, insa "Avutia natiunilor" in varianta originala are peste 1000 de pagini.
Singura editie "full" din tara noastra a fost publicata in 1962.