Iluzia cunoașterii

De ce nu gândim niciodată singuri
  • Titlul original: The Knowledge Illusion
  • Ediția I 2017 paperback
  • Traducător: Dan Crăciun
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 344 pagini
  • ISBN: 978-606-722-266-1

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

TOȚI CREDEM CĂ ȘTIM MAI MULT DECÂT CUNOAȘTEM ÎN REALITATE

Oamenii au construit societăți și tehnologii de o complexitate extraordinară, dar cei mai mulți dintre noi nu știm nici măcar cum funcționează un pix sau o toaletă. Cum am realizat atât de mult în pofida faptului că înțelegem atât de puțin? Steven Sloman și Philip Fernbach, experți în științe cognitive, susțin că supraviețuim și prosperăm în ciuda carențelor noastre mintale deoarece trăim într-o comunitate cognitivă bogată. Cheia inteligenței noastre se află în oamenii și lucrurile care ne înconjoară. Constant extragem informațiile și expertiza care sunt stocate în afara capetelor noastre: în corpurile noastre, în lucrurile aflate în posesia noastră și în comunitatea cu care interacționăm – și, de obicei, nici măcar nu ne dăm seama de acest lucru.

Mintea omenească este deopotrivă sclipitoare și jalnică. Am supus focul, am creat instituții democratice, am pus piciorul pe Lună și am reconstituit genomul. Cu toate acestea, cu toții suntem predispuși să comitem erori, câteodată iraționali și adeseori ignoranți. Natura în esență comunitară a inteligenței și a cunoașterii explică motivele pentru care presupunem frecvent că știm mai mult decât cunoaștem în realitate, pentru care este atât de grea schimbarea opiniilor politice și a falselor convingeri și pentru care abordările educației și ale managementului care se axează asupra individului dau greș adeseori. Dar mințile noastre deschise către colaborare ne dau, de asemenea, posibilitatea de a face lucruri uimitoare. Această carte susține că adevăratul geniu poate fi găsit în modalitățile în care creăm inteligența folosind comunitatea din jurul nostru.

Iubesc această carte. O abordare sclipitoare, care îți deschide ochii, făcându-te să înțelegi cât de puțin știe fiecare dintre noi și cât de mult cunoaștem cu toții laolaltă. Este nemaipomenită și, de asemenea, foarte amuzantă. Citiți-o!

Cass R. Sunstein, coautor al cărții Nudge, fondator și director al Programului de Economie Comportamentală și Politici Publice de la Harvard Law School

În această carte sclipitoare, Steven Sloman și Philip Fernbach ne arată cât de mult depinde mintea individului de mințile celorlalți. Iluzia cunoașterii este un proiect al unei societăți instruite.

Barry Schwartz, autorul cărților The Paradox of Choice, Practical Wisdom și Why We Work

O carte excepțional de clară și de bine argumentată. Are de spus unele lucruri importante și radicale despre aproape orice, de la farmecul poveștilor și modul în care telefoanele iPhone ne fac mai isteți până la argumentele pro și contra în ceea ce privește democrația. Este psihologia la cel mai înalt nivel.

Paul Bloom, profesor de psihologie la Yale University și autor al cărții Against Empathy: The Case for Rational Compassion

Steven Sloman și Philip Fernbach sunt experți în materie de ignoranță. Cartea lor captivantă dezvăluie toate modalitățile în care ne autoiluzionăm, crezând că știm mai mult decât o facem în realitate.

Jonah Berger, autor al cărților Contagios și Influență Invizibilă

Despre Autor

STEVEN SLOMAN este profesor în cadrul departamentului de Științe cognitive, lingvistice și psihologice la Brown University. Interesul lui științific se axează pe modul în care gândesc oamenii: raționamente cauzale, probabilități cognitive și teoria argumentării. Este editor-șef al revistei Cognition. Locuiește împreună cu soția sa în Providence, Rhose Island. Cei doi copii ai săi și-au luat zborul din casa părintească.

PHILIP FERNBACH este specialist în științe cognitive și profesor de marketing la University of Colorado's Leeds School of Business. Locuiește în Boulder, Colorado, împreună cu soția și cei doi copii.

Opinia cititorilor
O carte pentru oricine își respecta independența. - (14.12.2017)
O carte fascinanta despre lumea hiper-socială in care trăim. Știm cu toții ca de mult nu mai gândim singuri, ca suntem influențați zilnic din prea multe direcții. Cum putem însă combate acest fenomen este altceva - aici intervine înțelegerea iluziei cunoașterii.