Probe de empatie

Eseuri
  • Titlul original: The Empathy Exams
  • Ediția I 2015, paperback
  • Traducător: Cecilia Laslo
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 336 pagini
  • ISBN: 978-606-722-047-6

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 37,57 lei

Special Price 30,06 lei

Descriere

Detalii

Probe de empatie este o colecție îndrăzneață și strălucită de subiecte dintre cele mai diverse, de la pierderi personale la maladii-fantomă, pentru care autoarea a primit Premiul pentru nonficţiune Graywolf Press.

Pornind de la experiența sa de actor medical, când era plătită să mimeze simptome pentru care studenții la Medicină trebuiau să găsească un diagnostic, eseurile lui Leslie Jamison, viscerale și edificatoare, pun niște întrebări esențiale legate de modul elementar în care înțelegem suferința celorlalți. Cum ar trebui să ne manifestăm grija unii pentru alții? Cum putem simți suferința celuilalt, mai ales când aceasta poate fi una asumată, distorsionată sau etalată cu ostentație? Este empatia un instrument prin care îi putem testa sau chiar evalua pe ceilalți?

Confruntând suferința – reală sau închipuită, a ei și a celorlalți –, Jamison dezvăluie nevoia impetuoasă, atât în plan personal, cât și în cel cultural, de a simți. Autoarea pleacă de la propriile experiențe cu boala și cu vătămările trupești pentru a ne angrena într-o explorare care se întinde dincolo de granițele vieții ei și care acoperă un teritoriu vast – de la turismul în zone de-o sărăcie lucie la maladii-fantomă, de la violența din stradă la reality show-uri, de la boală la încarcerare –, aflându-se permanent în căutarea unei perspective conturate cu smerenie și eleganță.

Prefața cărții este semnată de Cristian Lupșa, editor DoR

Leslie Jamison explorează în detaliu modul în care empatia ne face mai profunzi. Această carte fascinantă ne va transforma în oameni mai buni.
Mary Karr

Dacă vi se pare că poate fi dureros să citești o carte despre durere, vă asigur că Jamison scrie cu atâta originalitate și umor și ne oferă o perspectivă ascuțită precum un bisturiu, încât devine mai degrabă o desfătare... A articula suferința cu atâta claritate și cu atât de puține judecăți de valoare înseamnă să transformi durerea în artă.
Entertainment Weekly

O colecție de eseuri plină de cuget, care chestionează semnificațiile fizice și metaforice ale suferinței... Jamison arată compasiune fără a fi părtinitoare.
The New Yorker

Niște eseuri poetice, dureros de scrutătoare, despre violență, sex, boală, încredere în sine și exprimarea sentimentelor.
Associated Press

Nu poţi citi despre empatie ca un spectator distant. Poţi trăi însă această carte şi poţi trece prin situaţiile pe care ţi le povesteşte, gândindu-te involuntar la tine, la viaţa ta şi la ce contează în ea. Descoperi treptat că empatia e instrumentul potrivit de autocunoaştere şi, totodată, catalizatorul pentru manifestarea grijii faţă de cei de lângă tine. Empatia e o formă superioară de comunicare cu tine însuţi şi mai ales cu cei din jur.
Carmen Soare, director de marketing NN România

Cartea este un proiect al editurii Publica, susținut de două entități: DoR și NN România.

Despre Autor

Leslie Jamison s-a născut la Washington DC și a crescut la Los Angeles. A lucrat ca brutar, suplinitor pe la diverse firme, administrator al unei pensiuni, profesor de meditații și actor medical. Fiecare dintre aceste ocupații a însemnat o lume pe care autoarea declară că încă o are pe dinăuntrul său.

Lucrările sale au apărut în publicații ca Harper's, Oxford American, A Public Space, Virginia Quarterly Review și The Believer. Scrie editoriale pentru New York Times Book Review și, la momentul actual, este pe cale de a-și finaliza teza de doctorat la Yale, care are ca subiect povești despre dependență. Locuiește în Brooklyn, deasupra unui magazin de tutun.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor