Pe uscat sau cu paharul plin

Călătoriile unui băutor
  • Titlul original: The Wet and The Dry
  • Ediția I 2015, paperback
  • Traducător: Louis Ulrich
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 248 pagini
  • ISBN: 978-606-722-029-2

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Lawrence Osborne este, poate, unul dintre cei mai erudiți călători și băutori contemporani (sper că volumul de față clarifică nuanța subtilă dintre băutor și consumator de alcool), iar povestea pe care o spune este o încercare de a-și rezolva ceea ce el numește „o criză personală, o curiozitate privată“, luându-și câteva luni pentru a se „drege“ după o serie de episoade alcoolice.

Dincolo de nivelul declarativ, rămâne însă o întrebare nerostită: ce (se) poate învăța de la țările care au interzis alcoolul (deși, dacă cineva poate găsi ceva de băut în asemenea locuri, acesta este connaiseur-ul Osborne)? Răspunsul este o scufundare fascinantă într-un carusel complex de idei și ipoteze dintre cele mai vechi, despre modul în care concepem funcționarea celor două lumi pe care le numim Estul și Vestul, despre plăcerea și lupta dintre a bea și a nu bea și despre ritualul de a obține o băutură atunci când vrei și unde vrei, fie într-o fabrică de bere din Pakistan, într-o vie din afara Beirutului, în bordelurile poziționate de-a lungul frontierei dintre Malaezia și Thailanda, în insulele din estul Scoției sau de Anul Nou în Oman.

O poveste dureros de sinceră, de o onestitate dezarmantă. O carte de citit la orice oră, de preferat cu o pauză la ora 18:10.
LOUIS ULRICH

O meditație reconfortantă, sclipitoare, despre toate, de la calitățile universale pe care trebuie să le întrunească un bar bun, până la misterele vodcii… Neîncetat subtilă.
Boston Globe

În acest amuzant eseu de călătorie/memorii, [Osborne] combină ambele sale iubiri cu un amestec de proză strălucitoare și observații profunde… O fascinație fără sfârșit.
Chicago Tribune

Osborne stârnește câteva reflecții profunde și amare… Din Dubai până la Beirut, din Islamabad până în Brooklyn, meditațiile lui Osborne asupra fermentării și distilării induc o mulțime de divagații pline de substanță, ample, eterne.
Publishers Weekly

Un băutor cosmopolit și prodigios face un tur prin locuri selecte, în care alcoolul curge în voie și prin altele unde asemenea spirtoase sunt strict interzise… Dezinvolt, splendid și bine servit.
Kirkus Review

Despre Autor

LAWRENCE OSBORNE s-a născut în Anglia și a urmat cursurile Universităților Cambridge și Harvard. În prezent este stabilit în Statele Unite, dar, de-a lungul anilor, a locuit în Franța, Italia, Maroc, Mexic, Cambodgia și Thailanda, locuri pe care le menționează deseori în scrierile sale de ficțiune și nonficțiune. Articolul „Getting a Drink in Islamabad“, de exemplu, publicat în Playboy, a primit Premiul „Thomas Lowell“ pentru jurnalism de călătorie în 2011.

Este autorul volumelor Ania Malina, Paris Dreambook (o carte despre Paris), The Poisoned Embrace (o colecție de eseuri), American Normal (un volum controversat, despre autism) și trei jurnale de călătorie: The Accidental Connoisseur (o carte despre vinuri), The Naked Tourist și Bangkok Days (un volum despre viața de emigrant în Bangkok).

A publicat nenumărate articole în The New York Times, The New Yorker, Playboy, Gourmet – o revistă lunară, cu articole despre mâncare și vinuri - și Salon – un site american de actualitate socială și politică, unde sunt publicate și recenzii de carte, film și muzică. Pe uscat sau cu paharul plin, jurnalul său de călătorie, în care vorbește despre Islam și alcool, a fost inclus în Top Zece Cele Mai Bune Cărți ale anului 2013 de criticul literar Dwight Garner de la The New York Times.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor