Nu genul ăla de fată

Creatoarea serialului Girls vă spune ce a "învăţat" de la viaţă

  • Titlul original: Not That Kind of Girl
  • Ediția I 2015, paperback
  • Traducător: Mona Mitarcă
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 344 pagini
  • ISBN: 978-606-722-021-6

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 37,57 lei

Special Price 30,06 lei

Descriere

Detalii

În Nu genul ăla de fată, Dunham ridică un văl de pe experienţele care alcătuiesc procesul prin care ne construim drumul prin lume: cum e să te îndrăgosteşti, să te simţi singur, să ai cinci kilograme în plus deşi mănânci doar mâncare sănătoasă, cum e să trebuiască să te faci apreciată şi să-ţi demonstrezi valoarea într-o încăpere plină de bărbaţi care au dublul anilor tăi, cum e să întâlneşti iubirea adevărată şi, mai ales, cum e să ai tupeul de a crede că povestea ta este una care merită spusă.

Exuberantă, mişcătoare şi atentă la detalii, Nu genul ăla de fată este un şir de telegrame trimise din linia întâi a frontului, din bătălia Cresc Mare. „Deja îmi este ruşine la gândul că, de fapt, aş avea ceva de oferit“, scrie Dunham. „Dar dacă dacă aş putea lua tot ce am învăţat şi ţi-aş face treaba mai uşoară ţie sau te-aş împiedica să mai ajungi în situaţia aia în care simţi nevoia să-ţi păstrezi tenişii în picioare, când faci sex, pentru cazul în care ai simţi nevoia s-o iei la goană în timp ce-o faceţi, atunci fiecare pas greşit pe care îl voi fi făcut eu a meritat“.


Argumentul traducătoarei:
De la familie, la prietenie, profesie, dragoste şi sex – dar şi la corp, care reprezintă terenul marilor bătălii socio-culturale pe care le duce Lena Dunham –, în cele cinci părţi ale cărţii, autoarea ne vorbeşte despre viaţa ei: nu lecţii de viaţă, ci poveşti, al căror umor le (şi o) salvează de penibil. Astfel, ne sunt restituite nu situaţiile, în desfăşurarea lor narativă şi în învelişul cuvintelor, ci esenţa traiului într-o societate politically correct, în care pozitivismul şi „salubrul” stau cu necesitate în conformarea la un tipar.Nu francheţea Lenei Dunham este cea care mă mişcă, ci mai degrabă scriitura – care este plină de surprize acolo unde te aştepţi mai puţin. O carte bună, subversivă.
David Sedaris


Talentata Lena Dunham nu doar că scrie cu o precizie metodică, dar foloseşte, în creionarea portretului mai tinerei Lena şi a panoramei lumii, şi un simţ al perspectivei, al nostalgiei şi acel gen de înţelepciune specifică persoanelor mai în vârstă… Spunându-şi pur şi simplu povestea, în toate detaliile ei uneori stânjenitoare, a scris o carte care este pe cât de subtilă şi sinceră, pe atât de comică.
Michiko Kakutani, The New York Times


Marea majoritate a oamenilor încearcă cu disperare să ascundă acea prăpastie angoasantă dintre acel eu bine şlefuit, aspiraţional şi reprezentaţional şi eul real, uman şi plin de defecte. Dunham trăieşte în această prăpastie, unde dă acces tuturor, cu inima deschisă, fără limite sau bariere şi scrie despre ea, cu un profund sentiment al conştiinţei de sine şi al autocompasiunii, care ne provoacă să încercăm şi noi să sălăşluim în propriile prăpăstii şi poate să le acceptăm puţin mai mult şi să ne angoasăm ceva mai puţin când ne gândim la ele.
Maria Popova, Brain Pickings

Despre Autor

LENA DUNHAM este creatoarea serialului Girls, produs de HBO; de asemenea, este producătoarea executivă, scenarista şi regizoarea acestuia. A fost nominalizată la premiile Emmy de opt ori şi a câştigat două Globuri de Aur, inclusiv pentru Cea mai bună actriţă, pentru serialul Girls. Este prima femeie care a câştigat premiul Directors Guild of America pentru realizări în domeniul regiei de comedie. Dunham a mai scris şi regizat două filme de lung metraj (unul dintre ele este Tiny Furniture, Mobile mici, în 2010) şi colaborează cu The New Yorker. Trăieşte şi lucrează în Brooklyn, New York.

JOANA AVILLEZ este illustrator şi autoarea cărţii Life Dressing – povestea a două femei care trăiesc din şi pentru modă. Lucrările sale artistice au fost publicate în The New York Times, New York şi în The Wall Street Journal. Puteţi vedea mai multe dintre ilustraţiile sale pe site-ul joanaavillez.com.  Locuieşte în New York.

Opinia cititorilor