Dolari și rațiune

De ce înțelegem greșit banii și cum putem să-i cheltuim mai înțelept?
  • Titlul original: Dollars and Sense
  • Ediția I 2018, paperback
  • Traducător: Iulia Bertea
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 368 pagini
  • ISBN: 978-606-722-327-9

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 49,00 lei

Special Price 39,20 lei

Descriere

Detalii

Ne gândim la bani în termeni de cifre, valori şi sume, dar, când vine momentul să îi cheltuim efectiv, ne implicăm mai degrabă cu inima decât cu mintea. Emoțiile joacă un rol definitoriu în modelarea comportamentului nostru financiar, transformându-ne adesea în propriii noștri dușmani când încercăm să economisim, să profităm de oferte şi să cheltuim responsabil.

Explorând o gamă largă de subiecte cotidiene – de la ispita cheltuielilor „nedureroase” cu cardul şi capcanele bugetării domestice până la chemarea seducătoare a promoţiilor de sărbători –, Ariely şi Kreisler demonstrează că încrederea exagerată în obiceiurile noastre de cumpărare ne conduce adesea pe căi greşite. În plus, acestea ne costă mai mult decât ne dăm seama, indiferent că este vorba despre valoarea reală a timpului pe care îl irosim conducând 45 de minute ca să economisim 10 dolari sau despre incapacitatea noastră de a evalua corect cât valorează, de fapt, lucrurile pe care le cumpărăm.

Autorii dezvăluie care sunt forţele emoţionale care luptă împotriva noastră şi modul în care le putem contracara. Combinând studii de caz şi anecdote cu sfaturi şi explicaţii concrete, ei aduc la lumină temerile şi dorinţele inconştiente care stau la baza celor mai păguboase automatisme financiare ale noastre şi ne învaţă cum să ne îmbunătăţim obiceiurile legate de bani.

Rezultatul nu explică doar logica din spatele alegerilor noastre financiare cele mai încurcate, ci oferă şi îndrumări clare pentru a naviga prin peisajul financiar înșelător al creierului. Fascinantă, antrenantă, amuzantă şi concisă, Dolari şi raţiune ne oferă instrumentele practice de care avem nevoie pentru a înţelege şi a ne îmbunătăţi alegerile financiare pe care le facem, pentru a economisi şi a cheltui mai înţelept şi, în cele din urmă, pentru a trăi mai bine.

DE CE „ne doare” când ne plătim cumpărăturile?

DE CE ni se pare acceptabil să plătim excesiv pentru un produs din prezent doar pentru că am plătit excesiv pentru același produs în trecut?

DE CE ni se pare uşor să plătim patru dolari pe un suc când suntem în vacanţă, dar nu am da mai mult de un dolar pe acelaşi suc la alimentara din cartierul nostru?

În Dolari şi raţiune, Dan Ariely și Jeff Kreisler pun sub semnul îndoielii multe dintre presupunerile cel mai adânc înrădăcinate despre relația precară dintre creierele noastre și bani. Cei doi autori ne subminează multe dintre cele mai sacre convingeri din domeniul finanțelor personale și ne explică în ce moduri putem să depășim anumite reacții instinctive, ca să facem alegeri financiare mai bune.

O analiză plină de vervă a modului în care chiar şi cei mai inteligenţi dintre noi dovedim că suntem doar nişte neghiobi nerăbdători să renunţăm la banii noştri...Un tratat uşor de înţeles şi amuzant despre modul în care putem să ne administrăm banii cu mai mult discernământ.

Kirkus Reviews

Dacă vreţi să luaţi decizii financiare mai bune, citiţi Dolari şi raţiune... Cei doi autori reuşesc într-un mod genial să facă economia comportamentală accesibilă omului de rând.

Washington Post

Apariția ediției în limba română a cărții semnate de Dan Ariely este susținută de Erste Asset Management.

Despre Autor

DAN ARIELY este profesor de psihologie şi economie comportamentală la Universitatea Duke. Publică frecvent articole în reviste prestigioase de economie, psihologie și afaceri. Lucrările sale au apărut în The New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Boston Globe, Business 2.0, Scientific American şi Science. Printre cărțile sale se numără Irațional în mod previzibil (Publica, 2010), Iraționalitatea benefică (Publica, 2011), Adevărul cinstit despre necinste (Publica, 2012) şi Al dumneavoastră, iraţional (Publica, 2015). Îşi împarte timpul între Durham NC şi restul lumii.

JEFF KREISLER a studiat Dreptul la Universitatea Princeton și în prezent este scriitor, speaker, comedian și pasionat de științele comportamentale.
Își folosește umorul și cercetările pentru a explica și a înțelege lumea.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor