Lilith și demonii capitalului

Economia pe canapeaua lui Freud
  • Titlul original: Lilith und die Dämonen des Kapitals
  • Ediția I 2017 paperback
  • Traducător: Paul Slayer Grigoriu
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 384 pagini
  • ISBN: 978-606-722-247-0

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Lilith și demonii capitalului este un proiect editorial susţinut de Marfin Bank România.

Lilith și demonii capitalului este o carte care disecă sistemul nostru economic și arată că este profund tulburat și bolnav.

Mulți cred că economia funcționează după legile logicii și rațiunii. Dimpotrivă. Economia este mereu zguduită de noi crize, iar actorii ei – bancheri centrali, directori, politicieni – acționează adesea în baza unor iluzii, psihoze și tulburări de personalitate.

Cine vrea să înțeleagă cu adevărat economia trebuie să o privească prin lentila terapeutică. Tomáš Sedláček și Oliver Tanzer pun economia noastră să se întindă pe canapea și ajung la concluzii suprinzătoare, dar și tulburătoare.

De zeci de ani specialiștii încearcă să explice crizele economice moderne prin logică și matematică complexă. Dar defectele sistemului nostru economic nu au mai nimic de-a face cu cifrele și modelele. Economia noastră suferă de o serie întreagă de boli: infiltrarea principiului concurenței în viețile noastre provoacă cicluri economice maniacale și depresive, dependența maladivă de jocuri de noroc pe piețele financiare și strategiile cleptomane de câștig destabilizează societatea. Motivele trebuie scoase la iveală.

Această carte conține un diagnostic al acestor tulburări și propuneri de tratament.  Tomáš Sedláček, autorul succesului de librărie Economia binelui și a răului, și Oliver Tanzer, senior editor la Die Furche, pun economia să se întindă pe canapea și descoperă lucruri alarmante.

Lilith și demonii capitalului este o analiză a manifestărilor parapsihologice ale sistemului nostru economic, care explică „lucruri neobișnuite, într-o vreme neobișnuită” și care arată nivelul profund de tulburare la care a ajuns acesta. În locul unei abordări clasice, Tomáš Sedláček și Oliver Tanzer preferă să pună sub semnul întrebării sistemele și mecanismele economice, îndemnând către o schimbare sistemică a proceselor din societate, dar și a viziunii indivizilor, una fără cealaltă fiind de neînchipuit.

Echipa Marfin Bank

Despre Autor

TOMÁŠ SEDLÁČEK predă la Universitatea Carol din Praga, este macroeconomist-șef al celei mai mari bănci cehe și membru al Consiliului Etic al Forumului Economic Mondial. Pentru succesul internațional de librărie al cărții Economia binelui și a răului (tradusă în unsprezece limbi), i-a fost decernat Premiul pentru Carte Economică din Germania în 2012.

OLIVER TANZER este senior editor al săptămânalului Die Furche. A fost mai mulți ani corespondent al agenției de presă Österreichische Rundfunk la Uniunea Europeană, Bruxelles, și a lucrat ca redactor la Der Standard și Profil.

Opinia cititorilor