Ce are asta de-a face cu mine?

O crimă din martie 1945. Povestea familiei mele.
  • Titlul original: Und Was Hat Das Mit Mir Zu Tun
  • Ediția I 2016, paperback
  • Traducător: Irina Cristescu
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 272 pagini
  • ISBN: 978-606-722-211-1

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 35,00 lei

Special Price 28,00 lei

Descriere

Detalii

Cu câteva săptămâni înainte de sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Contesa Margit Thyssen-Batthyany organizează un bal la castelul familiei din localitatea austriacă Rechnitz. La miezul nopţii, oaspeţii pleacă şi împuşcă 180 de evrei care aşteaptă într-o gară să fie transportaţi în lagăr.

Auzind povestea lui Tante Margit, scriitorul german Maxim Biller îl întreabă pe Batthyany: „Dar ce au toate acestea de-a face cu tine?”, lucru care îl determină pe autor să înceapă să caute răspunsuri. Călătoriile sale îl poartă prin vechea Ungarie, prin Austria postbelică, prin Elveţia zilelor noastre și prin Gulagul siberian.

Autorul ajunge de pe canapeaua unui psihanalist care fumează pipă, în sufrageria unei supravieţuitoare a Holocaustului de la Buenos Aires. Astfel, Batthyany descoperă un secret care îi schimbă cu totul perspectiva asupra familiei sale, dar şi asupra lui însuşi.


„Tante Margit a fost declanşatorul călătoriei mele de-a lungul istoriei. Datorită ei am început să mă interesez pentru întâia oară de originile mele. Masacrul a 180 de evrei a fost evenimentul care m-a apropiat de familia mea.

La începutul investigaţiilor, am vrut să aflu ce se întâmplase cu adevărat. Am cercetat arhivele, am scris scrisori, am citit dosarele din procesul Rechnitz și m-am întrebat ce membru al familiei noastre ştia despre crimă şi de ce nu vorbea nimeni despre asta. Bunicii mei discutaseră de nenumărate ori despre mătuşi decedate, despre hachiţele vreunui unchi, despre gloria apusă a Ungariei, pe când oamenii încă aveau maniere şi bun gust. Cum de nu a suflat nimeni nicio vorbă despre Rechnitz? Cum de nu menţionase nimeni groapa comună de acolo?”

Despre Autor

SACHA BATTHYANY s-a născut în 1973, a studiat sociologia la Zürich și Madrid şi a fost redactor la Neuen Zürcher Zeitung. Din 2010 lucrează la Magazin des Tages-Anzeiger. Este lector la Școala Elveţiană de Jurnalism şi locuieşte din 2015 la Washington D.C., unde scrie articole despre politică şi probleme sociale pentru Tages-Anzeiger şi Süddeutsche Zeitung.

Opinia cititorilor