Ce-ți pasă ție de părerile altora?

Alte aventuri ale unui personaj ciudat așa cum i-au fost povestite lui Ralph Leighton

  • Titlul original: What Do You Care What Other People Think?
  • Ediția I 2014, paperback
  • Traducător: Dan Crăciun
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 296 pagini
  • ISBN: 978-606-8360-96-6

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Aproximativ jumătate dintre aceste 21 de scurte eseuri colocviale tratează participarea directă a lui Feynman la ancheta întreprinsă după dezastrul navetei spațiale Challenger. El se distribuie în rolul unui detectiv îndrăzneț și, relatând la persoana întâi singular, ne lasă mereu să surprindem lucrurile importante pe care el le are de spus despre siguranța zborului și lipsa de comunicare din interiorul NASA. O anexă prezintă alarmantele sale observații tehnice despre fiabilitatea navetei sau despre lipsa ei. Celelalte povestiri sunt, în cea mai mare parte, o colecție indistinctă de conferințe internaționale, condimentate cu mici anecdote. Dar două eseuri ating autentice profunzimi emoționale: omagiul adus tatălui său, care l-a învățat să cultive un sentiment de mirare, și relatarea poveștii sale de iubire cu prima lui soție (care a murit). În această miscelanee postumă, fizicianul teoretician Feynman ne înfățișează sporadic și spiritul său aventuros, care i-a captivat pe cititorii cărții Surely, You Must Be Joking, Mr. Feynman!

Publishers Weekly

Unul dintre cei mai mari fizicieni din secolul XX, Richard Feynman, avea o nepotolită sete de aventură și un talent fără pereche de a spune poveștile din viața lui. Ce-ți pasă ție de părerile altora? este ultima moștenire literară a lui Feynman, redactată împreună cu prietenul și colegul său percuționist, Ralph Leighton.

Printre numeroasele lui istorisiri – unele amuzante, altele profund emoționante – o cunoaștem pe prima soție a lui Feynman, Arlene, care l-a învățat misterul ireductibil al iubirii pe când se stingea într-un pat de spital, în timp ce el lucra în apropiere la fabricarea bombei atomice, în Los Alamos.

Ni se mai oferă, de asemenea, o fascinantă relatare a anchetei desfășurate după explozia navetei spațiale Challenger din 1986 și retrăim momentul în care Feynman a dezvăluit cauza dezastrului printr-un experiment elegant: scufundând un inel de cauciuc într-un pahar cu apă de la gheață și scoțându-l apoi, deformat.

New York Book Review

Glasul lui Feynman își face auzit ecoul aspru și direct în aceste pagini.

James Gleick, autorul cărții Isaac Newton

Despre Autor

RICHARD P. FEYNMAN s-a născut în 1918 și a crescut în Far Rockaway, New York. La vârsta de șaptesprezece ani a intrat la MIT și în 1939 a mers la Princeton, apoi la Los Alamos, unde a contribuit la fabricarea bombei atomice. După cel de-al Doilea Război Mondial a lucrat la Facultatea de Fizică de la Cornell, apoi, din 1951, și-a continuat activitatea la Caltech, unde a predat până la moartea sa, survenită în anul 1988. A fost unul dintre laureații Premiului Nobel pentru fizică din 1965 și a activat cu merite deosebite în Comisia Navetei Spațiale Challenger în 1986.

Ralph Leighton, marele prieten și colaborator al lui Richard Feynman, locuiește acum în nordul Californiei.

Opinia cititorilor
Recomand - (13.12.2017)
Richard Feynman este unul dintre preferatii mei. A reusit sa ma fascineze cu spontaneitatea si umorul sau, imbinate cu inteligenta sa. Pe langa toata munca sa in domeniul stiintei, acesta a fost un personaj in adevararul sens al cuvantului. O carte care merita savurata din scoarta in scoarta.