Conștiința unui liberal

  • Titlul original: The Conscience of a Liberal
  • Ediția I 2010 - hardcover
  • Traducător: Constantin Dumitru Palcus
  • Dimensiuni: 14.5 x 20.5 cm
  • 328 pagini
  • ISBN: 978-973-1931-24-1

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Conştiinţa unui liberal de Paul Krugman este a şaptea carte din Co-lecţia de economie, un proiect al editurii Publica, realizat în parteneriat cu Business Magazin şi susţinut de OTP Bank – o selecţie de cărţi “clasice” despre principiile de funcţionare a economiei.

În Conştiinţa unui liberal, Paul Krugman ia la bani mărunţi America secolului XX, începând cu economia politică a Epocii de Aur, până la anii Bush, despre care nu are o părere prea bună. El arată că bunăstarea şi impasul economic nu apar de la sine, ci sunt create ca rezultat al politicilor guvernamentale. Nici America păturii de mijloc, rezultată din New Deal, nici America din ce în ce mai oligarhică a ultimilor ani nu au fost întâmplătoare.

O critică a „mâinii ascunse” a politicii care dă la o parte „mâna invizibilă” a economiei, cartea economistului american este o trecere în revistă a politicii şi politicienilor americani, cu bunele şi cu relele ei. Protagoniştii sunt personaje celebre, precum Nixon, Reagan, Clinton sau Bush.Dar ei sunt doar punct de pornire pentru o discuţie serioasă despre dreapta şi stânga americane şi despre principiile care unesc şi împacă diferenţele.

Conştiinţa unui liberal este o carte manifest care pune SUA într-o nouă lumină şi pledează pentru principiile democraţiei.

"Această carte ar putea trezi şi unele conştiinţe de la noi. Paul Krugman nu este un liberal aşa cum înţelegem noi liberalismul. El este un liberal american, opus conservatorismului radical republican, opus fundamentalismului de piaţă. De altfel, cartea e un răspuns peste timp la adresa unei cărţi din anii `60 a unui senator american, cu titlul Conştiinţa unui conservator. Conştiinţa lui Krugman a rezonat la creşterea inegalităţilor din societatea americană în deceniile care au dus la Marea Criză din 1929 şi la similaritatea acelei situaţii cu circumstanţele care au dus la criza financiară şi economică din 2008. În cartea lui susţine impozitarea progresivă, pentru a reduce inegalităţile sociale, şi sprijină clasa de mijloc, aflată în pericol atunci când inegalităţile se adâncesc."

Liviu Voinea

"Argumentele accesibile, elegant prezentate, ale lui Krugman combină fericit datele economice cu analiza socială şi politică. Rezultatul e o apărare întemeiată istoric a liberalismului şi un îndemn de recuperare a controlului asupra propriului destin economic."

Publishers Weekly
Despre Autor

Autor al unei rubrici bisăptămânale de opinie editorială care apare în New York Times şi al unui blog zilnic intitulat „Conştiinţa unui liberal“, după cartea cu acelaşi titlu, Krugman a fost desemnat Publicistul Comentator al Anului în 2008 de revista Editor and Publisher.

Krugman e unul dintre promotorii teoriei „noului comerţ”, iar pentru contribuţia sa în domeniul economiei i s-a acordat în 1991 medalia John Bates Clark, o distincţie a Asociaţiei Economice Americane. Pentru demersul lui analitic în materie de scheme de comerţ şi localizare a activităţii economice a primit Premiul Nobel pentru Economie în 2008. Washington Monthly îl consideră cel mai important analist politic al Americii, The Economist l-a declarat cel mai renumit economist al generaţiei lui, dar faima sa a depăşit spaţiul american: în 2004 a fost recompensat cu Premiul Principe de Asturias.

A predat la Yale, MIT and Stanford, iar în prezent este profesor de economie şi afaceri internaţionale la Princeton University. A scris sute de articole, inclusiv pentru Foreign Affairs, Harvard Business Review, Forbes, şi peste douăzeci de cărţi, printre care Pop Internationalism (1996), The Accidental Theorist (1998), The Great Unraveling (2003). Cele mai recente sunt Conştiinţa unui liberal (2007) şi Întoarcerea economiei declinului şi criza din 2008 (2008).

Opinia cititorilor
Cuprins

Prefaţă de Crenguţa Nicolae

1 Cum eram

2 Îndelungata Epocă de Aur

3 Marea Comprimare

4 Politica statului asistenţei sociale

5 Anii ’60: prosperitatea tulburată

6 Conservatorismul militant

7 Marea divergenţă

8 Politica inegalităţii

9 Armele de distragere în masă

10 Noua politică a egalităţii

11 Imperativul asistenţei medicale

12 Înfruntarea inegalităţii

13 Conştiinţa unui liberal

Note

Mulţumiri