Omul generos

A-i ajuta pe alţii este cel mai sexy lucru pe care îl poţi face
  • Titlul original: Generous Man
  • Ediția I 2008
  • Traducător: Cristina Sasu
  • Dimensiuni: 14.5 x 20.5 cm
  • 296 pagini
  • ISBN: 978-973-88365-6-3

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Bestseller internaţional - o carte de ştiinţă pentru toţi, cuprinzătoare, care examinează întreaga existenţă umană pentru a arăta că, în fond, cheia către sex este generozitatea.

Animalele şi oamenii deopotrivă îşi etalează cele mai bune calităţi pentru a-şi cuceri partenerii: tind spre perfecţiune, fac eforturi în plus pentru a-i ajuta pe ceilalţi şi se străduiesc pentru a face lumea mai bună - pe scurt, sunt generoşi, iar generozitatea, potrivit celor mai noi descoperiri ştiinţifice, este ceva foarte sexy.

Cercetarea din mai multe domenii ştiinţifice ne schimbă dramatic imaginea asupra omului. Comportamentul uman s-ar putea să nu fie bazat, aşa cum se credea, pe imperturbabilul, calculatul, raţionalul interes propriu, ci mai degrabă pe generozitate, comunitate şi interes reciproc.

Cu cât sacrificăm mai mult, cu atât câştigăm mai mult, atât din punct de vedere sexual cât şi din orice alte puncte de vedere. Aceasta este, desigur, o veste bună pentru omenire. Este uimitor optimismul lui Nørretranders, aşa cum iese el la iveală pe măsură ce autorul intră într-o largă varietate de subiecte, de la asistenţă socială la război, de la robotică la energia cu capacitate de regenerare, de la teoria jocului la genetică, pentru a face un portret ireverenţios, erudit şi încântător al lui Homo generosus, omul generos.

Încă de la prima frază, Nørretranders îşi prezintă abordarea proaspătă, ireverenţioasă asupra sociobiologiei pentru toţi. Deşi pune vechea placă ... o face în slujba unei perspective noi şi provocatoare: aceea că generozitatea, creativitatea, cooperarea şi inteligenţa omului servesc unicului scop evoluţionist de a ne face mai sexy.

Publishers Weekly
Despre Autor

Autor, gânditor şi comentator independent, Tor Nørretranders locuieşte la Copenhaga, Danemarca şi are un public internaţional. Născut în 1955, Tor Nørretranders a publicat 15 cărţi cu diverse subiecte, de la perspectiva ştiinţei asupra lumii şi rolul ştiinţei în societate la chestiuni de mediu şi tărâmul experienţei umane şi al conştientului. Din 2003 este Profesor de Filozofia Ştiinţei la Şcoala de Afaceri din Copenhaga.

Cartea sa The User Illusion publicată în anul 1991 - aflată în pregătire la editura Publica - a ajuns bestseller internaţional, fiind un tratat de 500 de pagini despre rolul conştientului în problemele umane, bazat pe materiale provenite din fizică, matematică, psihologie, neurofiziologie şi istoria ideilor.

Tor Nørretranders a primit premiul pentru non-ficţiune al Uniunii Scriitorilor din Danemarca în 1985 şi premiul pentru publicistică al Clubului Publiciştilor din Danemarca în 1988. Cărţile sale au fost publicate în SUA, Germania, Japonia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia şi Olanda.

Opinia cititorilor
Cuprins

Mulţumiri

Prolog

Experimente. Homo economicus este o ficţiune

Cooperarea între egocentrici este posibilă

Darwin I. Urmăreşte linia celei mai mici rezistenţe

Reciprocitatea

A ne ajuta unul pe celălalt este natural

Darwin II. Alegerea căii facile

Handicapul. Păunul şi penajul lui frapant

Generozitatea. De unde vin faptele bune

Dublu Darwin. Doi oameni într-unul

Teoria culturii. Mesajul libertăţii: fă un efort şi vei face sex

Bunuri şi daruri. Mecanismul pieţei şi faţa umană

Creativitatea. Să ţi se dea o experienţă

Deschiderea. Multiplele avantaje de a împărţi totul

Spiritul public. Bunăstarea face banii, chiar şi la nivel global

Viitorul. Păstraţi selecţia sexuală

Epilog