Antidotul

FERICIRE pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă

  • Titlul original: The Antidote
  • Ediția I 2014, paperback
  • Traducător: Doru Someșan
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 264 pagini
  • ISBN: 978-606-8360-63-8

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Acest tip de fericire nu are nimic de-a face cu superficialitățile puse în joc de gândirea pozitivă – cu insistența sa pentru un optimism deșănțat ori cu impunerea succesului drept scop final al oricărui demers uman.

Calea negativă spre fericire este un mod diferit de a te raporta la realitate. Este o cale care te duce spre un alt tip de destinație. Sau poate că ar avea mai mult sens să spunem că drumul în sine este tocmai destinația? Aceste realități sunt greu de exprimat în cuvinte, și, după cum principiile legii efortului inversat ne arată, cu cât ne străduim mai mult să facem asta, cu atât mai mult ne îndepărtăm de scopul nostru.

,,Un adevărat călător nu are planuri bine ticluite și nici vreo intenție de a ajunge la capătul drumului”, spune Lao Tzu. Nici nu există o modalitate mai bună de a porni într-o călătorie. Oliver Burkeman

Antidotul este o bijuterie. Lectura acestei cărți te va îmbogăți și, da, te va face chiar puțin mai fericit. Daniel H. Pink, autorul cărții DRIVE

Oricât de paradoxală ar putea părea concluzia la care ajunge jurnalistul britanic, este una cu darul de a ne pune pe gânduri și cu forța de a ne schimba total modul în care ne raportăm la realitate: ceea ce ne sabotează dorința noastră de a fi fericiți sunt tocmai eforturile înverșunate pe care le depunem pentru a atinge această stare. Andreea (Udrea) Rădulescu, Consultant de business

O carte extraordinară! Burkeman ne face să înțelegem că modul în care căutăm fericirea, adesea prin apelul la sentimentul de certitudine, este total contraproductiv pentru scopurile noastre. William Leith, The Telegraph

Cartea lui Oliver Burkeman te va pune pe gânduri, dar te va face să și zâmbești. Alex Bellos, autorul cărții HERE'S LOOKING AT EUCLID

Despre Autor

Oliver Burkeman scrie pentru The Guardian, unde are o rubrică extrem de populară despre psihologie, sugestiv intitulată This Column Will Change Your Life. De asemenea, este câștigător al Foreign Press Association's Young Journalist of the Year Award.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor
Calea negativă spre fericire. Adevărata înțelepciune - (13.12.2017)
Am fost de-a dreptul fascinată de analiza și demolarea sistematică a tuturor ideilor sforăitoare despre gândirea pozitivă, obiective și planificare, siguranță și succes, mai ales că titlul prezentării mele era „Cum am devenit antrenor de fericire”.

Pentru mine fericirea este o stare de a fi, o stare de bine, prezentă în orice circumstanțe. Fericirea este o constatare și nu o întrebare. Ar trebui „să se întample în prezent „pentru că…” și nu „în viitor cu conditia să…”. Burkeman analizează conceptul de fericire din două perspective: filozofică și psihologică, folosindu-le pe ambele pentru a demonstra că „efortul depus pentru a obține fericirea este tocmai cel care ne face să ne simțim nefericiți”. Iar această concluzie, dacă o putem numi astfel, a mai fost formulată și de Viktor Frankl în cartea „Omul în căutarea sensului vieții”. Frankl spunea că „intenția forțată face imposibil tocmai lucrul pe care omul și-l doreste cu tot dinadinsul”, astfel încât tocmai obsesia de a fi mai fericit nu face altceva decât să distrugă această posibilitate.

Pretenția noastră de a ști ce urmează să se întâmple, tot ceea ce noi calculăm sau planificăm în ideea că totul ține de logica ne poate da de furcă. Nu vom putea niciodată să luăm în calcul toate necunoscutele. Universul este impredictibil și noi ar trebui să ne obișnuim cu nesiguranța. Burkeman spune că „noi acționam ca și cum controlul nostru asupra lucrurilor este mult mai mare decât e de fapt.” Ceea ce ne poate provoca multe dezamăgiri, pentru că nu suntem îndeajuns de flexibili și nici nu avem tot atât de mult simț al umorului pe cât are Universul. Evident că este recomandabil și de dorit să influentam cât de mult putem lucrurile astfel încât ele să meargă bine, tot așa cum e minunat să reușim să corectam cu flexibilitate și deschidere ceea ce e posibil de îndreptat.

Schimbarea este singura constantă a vieții noastre și, într-adevar, nu ne place nesiguranța. Dar Burkeman ne propune următorul lucru: „să învățăm cum să ne simțim mai confortabil cu starea de incertitudine și chiar să exploatăm potențialul pe care aceasta îl ascunde – să ne simțim mai bine în prezent și să ne bucuram de succes în viitor”. Oamenii au comentat mereu despre vremurile pe care le trăiesc ca fiind mai dificile decât cele ale predecesorilor lor și „întotdeauna au crezut că trăiesc cele mai nesigure vremuri”. Burkeman face apologia confruntării oneste cu realitatea vieții: „tot ceea ce ne înconjoară nu dăinuie pentru totdeauna, nu există ceva care să ne ofere siguranța totală. Ceea ce ne face să suferim nu este acest adevăr, ci tocmai încercarea noastră de a-l evita”.

Burkeman recomandă „calea negativă” spre fericire: „să îmbrățișăm incertitudinea și starea de nesiguranță, să încetăm să gândim pozitiv, să ne familiarizăm cu eșecul, ba chiar să prețuim moartea”. Și poate pentru că am nevoie sa îl „traduc” mai „pozitiv” pe Burkeman, eu rezonez mai degrabă cu îndemnul lui Viktor Frankl la „optimism tragic, în pofida triadei tragice alcatuită din suferință, vinovație și moarte” și la a scoate ce poate fi mai bun din orice situație.