O călătorie

Viaţa mea în politică
  • Titlul original: A Journey
  • Ediția I 2011
  • Traducător: Dan Bălănescu
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 805 pagini
  • ISBN: 978-973-1931-70-8

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

TONY BLAIR este politicianul care defineşte vremurile în care trăim. Apariţia lui ca lider al laburiştilor în 1994 a marcat o turnură seismică în politica Marii Britanii. În doar câţiva ani, şi-a transformat partidul şi a mobilizat ţara sub propria conducere, devenind prim-ministru în 1997, înregistrând cea mai categorică victorie din istoria laburiştilor, încheind astfel o perioadă de optsprezece ani de guvernare conservatoare. A condus Partidul Laburist spre câştigarea istorică a trei mandate, devenind figura politică dominantă a ultimelor două decenii.

O CĂLĂTORIE este o relatare directă, semnată de însuşi Tony Blair, a perioadei pe care a petrecut-o la conducerea guvernului şi a evenimentelor ce au urmat. În această carte vorbeşte pentru prima dată despre rolul său în modelarea istoriei noastre recente, începând cu momentul ulterior dispariţiei Prinţesei Diana până la declanşarea războiului împotriva terorismului. Ne sunt dezvăluite deciziile necesare pe care a fost nevoit să le ia pentru reinventarea partidului din care făcea parte, relaţiile pe care le-a avut cu unii colegi precum Gordon Brown şi Peter Mandelson, negocierile extenuante pentru obţinerea păcii în Irlanda de Nord, bătăliile purtate pentru educaţie şi sănătate, implementarea celor mai ample reforme ale serviciilor publice din 1945 încoace şi raporturile sale cu lideri internaţionali, de la Mandela până la Clinton, Putin şi Bush. În plus, este analizată şi credinţa în necesitatea morală a intervenţiei care a condus la deciziile de a intra în război în Kosovo, Sierra Leone, Afganistan şi, în cel mai controversat conflict, cel din Irak.

O CĂLĂTORIE este o carte despre natura şi rolul puterii politice. Într-un stil onest, neşovăielnic şi, adesea, ambiguu, Tony Blair prezintă suişurile şi coborâşurile carierei sale pentru a ne ajuta să înţelegem omul, politicianul şi omul de stat. Sunt explorate provocările actului de leadership şi ni se explică de ce a ghidat opinia publică spre susţinerea ideilor în care el însuşi a crezut. De asemenea, priveşte mai departe, spre relaţiile de putere şi economiile emergente, spre spre rolul în schimbare al Marii Britanii, abordând problemele vitale şi complexităţile lumii noastre globale.

Puţini prim-miniştri britanici au influenţat destinul naţiunii la fel de profund precum Tony Blair, iar realizările şi moştenirea sa vor fi dezbătute mulţi ani de acum înainte. Spre deosebire de milioanele de cuvinte scrise despre el, această carte este unică: propria sa călătorie, în propriile sale cuvinte.

Despre Autor

TONY BLAIR s-a născut în Edinburgh în 1953. A devenit parlamentar în circumscripţia Sedgefield în 1983, lider al Partidului Laburist în 1994 şi prim-ministru al Regatului Unit în perioada mai 1997 - iunie 2007.

Din momentul în care a părăsit Downing Street, Tony Blair deţine poziţia de Reprezentant al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, colaborând cu palestinienii în numele SUA, ONU, Rusiei şi Uniunii Europene pentru pregătirea viitorului stat în cadrul eforturilor de impunere a păcii desfăşurate de comunitatea internaţională.

În mai 2008 a iniţiat Fundaţia Tony Blair Faith, care promovează respectul şi înţelegerea între marile religii, precum şi credinţa ca forţă a binelui în lumea modernă.

Prin intermediul Iniţiativei privind Guvernanţa în Africa, colaborează cu lideri şi cu guvernele acestora pentru implementarea politicilor publice şi atragerea de investiţii sustenabile în Ruanda, Sierra Leone şi Liberia.

Ca primul dintre principalii şefi de guverne care a aşezat schimbările climaterice în centrul agendei politice internaţionale la summitul G8 din 2005, Tony Blair colaborează cu liderii lumii pentru a obţine consensul în privinţa unui cadru internaţional al politicilor referitoare la schimbările climaterice.

Ca o recunoaştere a obligaţiilor pe care le are faţă de Anglia de Nord-Est, a iniţiat Fundaţia Tony Blair Sports, cu scopul de a creşte şansele tinerilor de a practica sportul.

„Pe 2 mai 1997, am păşit pentru prima dată în Downing Street în calitate de prim-ministru. Nu mai făcusem niciodată parte din guvern, nici ca cel din urmă dintre miniştrii fără portofoliu. A fost prima şi singura poziţie pe care am deţinut-o în guvern.“ Tony Blair

Opinia cititorilor