Filosofie pentru viață

și alte situații periculoase
  • Titlul original: Philosophy for Life
  • Ediția I 2013, paperback
  • Traducător: Dan Crăciun
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 376 pagini
  • ISBN: 978-606-8360-28-7

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

„Această carte este şcoala visată de mine, curriculumul meu ideal, încercarea mea de-a livra ceea ce ar fi să semene cu un bilet de intrare la Şcoala din Atena.

Am strâns laolaltă doisprezece dintre cei mai mari profesori din antichitate, ca să ne înveţe lucruri ce sunt adeseori scoase din educaţia modernă: cum să ne stăpânim emoţiile, cum să ne purtăm în societatea de azi, cum să trăim o viață armonioasă. Acești profesori ne învaţă arta dezvoltării personale (Cicero scrie că filosofia ne învaţă „să fim proprii noştri doctori“), însă o dezvoltare personală de cel mai bun soi, care nu se centrează îngust asupra individului, ci ne deschide, în schimb, minţile şi ne conectează cu societatea, ştiinţa, cultura şi cosmosul.

Fiecăreia dintre diferitele filosofii pe care le vom cunoaşte, i-am adresat trei întrebări:

  • În primul rând, ce tehnici de dezvoltare personală putem prelua din respectiva filosofie şi folosi în viaţa noastră?
  • În al doilea rând, putem să îmbrăţişăm această filosofie ca pe un mod de viaţă?
  • Şi, în sfârşit, ar putea această filosofie să formeze baza unei comunităţi sau chiar a unei întregi societăţi?

În cazul fiecărei filosofii, am luat interviuri unor oameni care au folosit ideile acesteia în propriile lor vieţi, ca să depășească nişte probleme serioase şi să ducă o viaţă mai bună. Merită să spunem de la început că, deşi filosofia mi-a fost de mare ajutor, eu nu mă consider filosof, ci mai degrabă un jurnalist curios să cunoască modul în care oamenii aplică aceste idei antice în viaţa modernă.” Jules Evans

Despre Autor

Jules Evans conduce Well-Being Project de la Centre for the History of the Emotions at Queen Mary, University of London. Este fondator al London Philosophy Club, cel mai mare club de filosofie din Marea Britanie, şi susţine conferinţe şi seminarii de filosofie practică în toată ţara.

Scrie pentru publicaţii precum Wall Street Journal, The Times, Spectator, Prospect şi Psychologies şi a lucrat în cadrul unor organizaţii printre care The New Economics Foundation, Rockefeller Foundation şi School of Life, şcoala de filosofie din Londra.

Blogul său, www.politicsofwellbeing.com, se bucură de o asistenţă fidelă din întreaga lume.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor
Despre cum sa traiesti bine - (10.05.2013)
Jules Evans, asa cum marturiseste, dupa atacuri de panica si alte stari depresive cauzate de o perioada agitata si consum de droguri, si-a gasit linistea si echilibrul emotional urmand cursurile moderne de TCC (terapia cognitiv comportamentala).
Aprofundand ideile TCC si cautand mai ales sursa acestora, autorul ajunge la parintii fondatori, cei care au elaborat ideile pe baza careia a fost creata moderna TCC. Acestia sunt... filosofii antici greci.
Cartea se doreste si chiar este un real ajutor pentru cei care doresc sa traiasca bine. Autorul enumera principalele curente de gandire filosofice antice si le exemplifica concret cu oameni din ziua de astazi care aplica in viata de zi cu zi aceste principii.
In USA, UK, Franta exista cafenele si cluburi filosofice, pe internet sunt forumuri, unde... dar mai multe se regasesc in paginile cartii pe care o recomand si poate, de ce nu, va aparea si la noi apetitul pentru filosofia antica.