Euro

Cum amenință moneda comună viitorul Europei
  • Titlul original: The Euro
  • Ediția I 2016, paperback
  • Traducător: Robert Dobre
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 592 pagini
  • ISBN: 978-606-722-230-2

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Euro face parte din Co-lecția de economie, un proiect al Editurii Publica susținut de Unicredit Bank.

În Euro, Joseph E. Stiglitz demontează opinia consensuală predominantă, contrazicând susținătorii austerității și oferind o serie de planuri care pot salva continentul european, dar și întreaga lume de continuarea devastării.

Considerată de arhitecții săi ca fiind o pârghie care va uni Europa și va aduce prosperitate, moneda euro a făcut exact contrariul. Așa cum susține Stiglitz foarte convingător, criza a scos la suprafață defectele euro. Stagnarea Europei, precum și perspectivele sumbre reprezintă rezultatul direct al provocărilor existenței unui grup divers de țări cu o monedă comună – euro a fost defect din naștere, integrarea economică fiind depășită de cea politică. Stiglitz ne arată modul în care structura actuală conduce mai degrabă la divergență decât la convergență. Întrebarea care se pune este: poate fi salvat euro?

Autorul dezvăluie faptul că Banca Centrală Europeană a primit mandatul limitat și greșit de a ținti doar inflația și explică modul în care politicile aplicate de zona euro, mai ales cele referitoare la țările lovite de criză, au accentuat și mai mult greșelile proiectului. În plus, Stiglitz subliniază trei moduri posibile de a merge mai departe: reforme fundamentale ale structurii zonei euro și ale politicilor impuse țărilor membre; oprirea bine controlată a experimentului euro; un sistem nou și îndrăzneț, denumit „euro flexibil”.

Stiglitz are, cu siguranță, dreptate. Fără o revizuire radicală a funcționării sale, euro va eșua, cu siguranță.

The Economist

Înspăimântător și clarificator.

Peter Goodman, The New York Times

Un argument convingător și urgent în favoarea alinierii intereselor economiștilor și politicienilor.

Kirkus Reviews

În viaţă, uneori e uşor, alteori greu. Dar viaţa şi economia sunt despre a învăţa. Te invităm să parcurgi această carte ca să înţelegi mai uşor ce înseamnă euro, printr-o poveste despre moralitatea, despre realitatea şi despre speranţa acestei monede.

UniCredit Bank

Despre Autor

Joseph E. Stiglitz este economist, laureat al Premiului Nobel și autorul bestsellerurilor Marea divizare, Prețul inegalității, În cădere liberă: America, piața liberă și prăbușirea economiei mondiale, Rewriting the Rules of the American Economy și Globalization and Its Discontent. Scrie articole pentru New York Times și Project Syndicate și a colaborat cu Vanity Fair, Politico, The Atlantic și Harper's. Este profesor la Universitatea Columbia și locuiește la New York.

Opinia cititorilor