Cum să nu greșești

Puterea gândirii matematice
 • Titlul original: How Not To Be Wrong
 • Ediția I 2017, paperback
 • Traducător: Smaranda Nistor
 • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
 • 656 pagini
 • ISBN: 978-606-722-265-4

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 59,00 lei

Special Price 41,30 lei

Descriere

Detalii

În Cum să nu greșești, Jordan Ellenberg ne arată că matematica nu se rezumă la incidente abstracte, care nu au niciodată loc în viața reală, ci atinge tot ce facem – lumea întreagă este străbătută de matematică.

Matematica ne permite să vedem structurile ascunse sub dezordinea și haosul aparent din jurul nostru. Este știința de a nu greși, concepută după secole de muncă asiduă și de argumentație rațională. Dacă deținem instrumentele matematicii, putem străbate cu privirea până la adevărata semnificație a informației pe care o socotim de la sine înțeleasă: cât de devreme ar trebui să ajungem la aeroport? Ce reprezintă, de fapt, „opinia publică”? De ce părinții înalți au copii mai scunzi? Cine a câștigat, de fapt, alegerile prezidențiale din Florida în 2000? Și cât de susceptibil ești, în realitate, să faci cancer?

Ellenberg vânează fire matematice logice printr-o diversitate de momente și locuri, începând cu banalul cotidian și terminând cu cosmicul. Printre multe altele, se ocupă de baseball, Reaganomics, schemele îndrăznețe după care se joacă la loterie, Voltaire, criza reproductibilității rezultatelor în psihologie, pictura italiană renascentistă, limbajele artificiale, dezvoltarea geometriei neeuclidiene, sosirea apocalipsei obezității, opiniile lui Antonin Scalia despre crimă și pedeapsă, psihologia ciupercii mucegai mixomicetă, ce poate și ce nu poate Facebook să ghicească la tine și existența lui Dumnezeu.

Ușor de urmărit, cu o prezentare plină de umor.... Această carte vă va ajuta să vă feriți de capcanele în care cădeți fiindcă nu aveți instrumentele potrivite. Vă va ajuta să realizați că raționamentul matematic este atotprezent în viețile noastre – că poate fi, așa cum spune Jordan Ellenberg, ca „o pereche de ochelari cu raze X, care scoate la iveală structurile ascunse dincolo de suprafața încurcată și haotică a lumii”.

Mario Livio, The Wall Street Journal

Un poet-matematician ne oferă un abecedar extraordinar și distractiv pentru epoca Big Data.... O carte care îți răsplătește efortul lecturii și care vorbește despre matematică pe înțelesul oricui.

Laura Miller, Salon

Genial de captivantă! Talentul lui Ellenberg este de a găsi în viața reală situații care păstrează cu sfințenie principii matematice și de a le prezenta clar, fără jargonul sau simbolurile matematicii.

Manil Suri, The Washington Post

Despre Autor

JORDAN ELLENBERG este profesor de matematică la Universitatea Wisconsin-Madison, are un doctorat în matematică de la Harvard și un masterat în scriere creativă de la Johns Hopkins. Domeniile lui de specializare în cercetare sunt teoria numerelor și geometria algebrică. A scris articole cu subiecte matematice pentru New York Times, Washington Post, Wired, Wall Street Journal, Boston Globe şi Believer și publică periodic o rubrică în Slate.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

 • Forma

  Forma

  Preț normal: 69,00 lei

  Special Price 48,30 lei

Opinia cititorilor