Jimi Hendrix: De la zero

  • Titlul original: Starting at Zero: His Own Story
  • Ediția I 2016, paperback, tipar la două culori
  • Traducător: Paul Slayer Grigoriu
  • Dimensiuni: 16,5 x 23,5 cm
  • 256 pagini
  • ISBN: 978-606-722-174-9

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

DEŞI A PETRECUT DOAR PATRU ANI ÎN LUMINILE REFLECTOARELOR, impactul puternic şi originalitatea muzicii lui Jimi Hendrix l-au pus pentru totdeauna între uriaşii muzicii. Modest şi cât se poate de rezervat, a fost învăluit de controverse din momentul în care a ajuns în atenţia opiniei publice şi, cu timpul, misterul nu a făcut decât să sporească. S-au scris multe despre el, de către admiratori şi critici. Însă şi-a lăsat în urmă şi propria relatare în interviuri, scrieri, poezii, jurnale şi chiar şi în cele spuse pe scenă între cântece.
De la zero pune toate aceste elemente cap la cap. Rezultatul este intim, amuzant şi poetic – o carte de memorii care spune pentru prima dată povestea lui Jimi aşa cum doar el o putea spune.

De la zero îl arată pe chitarist ca fiind articulat şi de o înţelepciune intuitivă...
Ce străbate din fiecare pagină este un om cât se poate de viu.

MOJO

O privire personală în gândurile muzicianului... pasionant.

Wall Street Journal

O comoară poetică... fiecare pagină e un dar făcut imaginaţiei. De la zero este o uşă către mintea lui.

examiner.com

Îi aud vocea în timp ce citesc.

LEON HENDRIX

Despre Autor

Jimi Hendrix este un nume citat de orice chitarist vechi sau nou, o referinţă pe care oricine simte nevoia să şi-o însuşească, din admiraţie reală, din simplu respect sau din snobism. În mod paradoxal, cariera lui a fost una dintre cele mai scurte ale generaţiei din care a făcut parte – până şi Jim Morrison a avut parte de „un sfert de oră de faimă” mai lung. Şi tocmai pentru că, dincolo de apariţia scenică incendiară, uneori la propriu, şi de muzica fascinantă prin energia care de multe ori invada auditoriul în ciuda lipsei acurateţii, nu vorbea aproape deloc, aura lui misterioasă a tot crescut cu anii.

Jimi Hendrix a fost un copil al vremurilor sale, cuprins de frenezia libertăţii, hrănit de mic cu suferinţele şi mizeriile cântate de bluesmeni, uneori rătăcit în ideologii diverse. Dar, dincolo de acestea, a avut vâna unui artist autentic, introspectiv, gata oricând să-şi pună sub semnul întrebării propriile certitudini şi valenţe expresive. Cartea de faţă nu-l dezvăluie în întregime, dar ne dă indiciile necesare pentru a porni în călătoria descoperirii unui muzician care înseamnă mult mai mult decât „Hey, Joe”, „Voodoo Chile” sau un concert memorabil la Woodstock.

Opinia cititorilor
Recenzie carte (artasunetelor.ro) - (21.11.2016)
Jimi Hendrix îşi spune povestea de la zero de Jimi Hendrix la editura Publica, Bucureşti, 2016

"Îi aud vocea în timp ce citesc." (Leon Hendrix)

Cartea Jimi Hendrix îşi spune povestea: de la zero (titlul original este: Starting at Zero: His Own Story) este o chintesență de texte scrise de Jimi Hendrix, apărute cu îngăduinţa familiei şi a Experience Hendrix, LLC, companie care se ocupă cu multă însufleţire de moştenirea lăsată de cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor. Este într-adevăr şi o afacere la mijloc, cum se pricep atât de bine americanii să o facă, însă pentru generaţiile care au cultul artei sunetelor şi o cumsecade educaţie muzicală, absolut tot ce a produs şi (re)lansat casa de producţie amintită este de certă valoare. Nu avem acum spaţiul necesar pentru a inventaria aceste reuşite, drept care vă invit, să parcurgeţi oferta site-ului oficial.

În traducerea lui Paul Slayer Grigoriu (fiul regretatului Paul Grigoriu, una din vocile de aur ale radioului românesc) aceste memorii capătă strălucirea geniului care le-a grăit. (Paul Slayer Grigoriu s-a născut în anul 1978 şi a absolvit Facultatea de Teologie şi Conservatorul din Bucureşti, fiind muzician, jurnalist şi traducător. A publicat, în colaborare cu Alexandru Rădescu, un jurnal de pelerinaj din Muntele Athos, Jurnal athonit şi este autorul unei colecţii de nuvele, dar şi unul dintre textierii şi compozitorii formaţiei Lost Society.)

Regizorul Peter Neal (Experience Jimi Hendrix, 1968; Be Glad for the Song Has No Ending, 1970; Glastonbury Fayre, 1972; Yessongs, 1975) este autorul acestei restructurări cronologice de gânduri, fantezii, jurnale, poezii, scrieri sau simple relatări ale marelui muzician. Adunate cu meticulozitatea unui serios documentarist aceste texte capătă sens, viziune şi muzicalitate. Întocmai marelui spirit creator, cartea de faţă are "sensibilitate, candoare şi umor".

"De la zero îl arată pe chitarist ca fiind articulat şi de o înţelepciune intuitivă... Ce străbate din fiecare pagină este un om cât se poate de viu." (MOJO)

Nouă capitole care descriu pe rând, copilăria unui băieţel voodoo, cu un gând de-a deveni "vultur ţipător", transformat după lăsarea la vatră din iulie 1962, în copilul drumului, adolescent ce descoperă viaţa de la colţ de stradă sau din cluburi, cu praful, mizeria şi lehamitea sărăciei. Contracultura anilor '60, Cafe A Go Go, Blue Flames, Jimi James. Apoi plecarea. "Sunt în Anglia, tată. Am cunoscut nişte oameni şi mă vor face mare vedetă." Hey Joe. De Jimi Hendrix Experience. Interviu:

"Î: Ce fel de persoană eşti?

J.H.: Sunt mai liniştit, mai închis în mine. În cea mai mare parte a timpului nu prea vorbesc. Ce am de spus spun cu chitara.

...

Î: Ambiţii profesionale

J.H.: Vreau să fiu primul om care să scrie despre scena de blues de pe Venus."

De la zero adună în ultimele capitole toate aceste cugetări savuroase, le dă direcţie, judecată şi destinaţie. "Liber ca vântul", "blues pentru pământ", "nouă către univers". 256 de pagini într-o prezentare de lux. Victoria Books se întrece pe sine!

"The day you open your mind to music, you're halfway to opening your mind to life." (Pete Towshend)

Radu Lupaşcu
6 iunie 2016