Fata de laborator

O poveste despre plante, știință și dragoste
  • Titlul original: The Lab Girl
  • Ediția I 2017 paperback
  • Traducător: Paul Slayer Grigoriu
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 424 pagini
  • ISBN: 978-606-722-264-7

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

O uimitoare carte de memorii – debutul editorial al unei femei cercetător; un portret emoţionant al unei prietenii îndelungate; o viziune uimitor de proaspătă asupra plantelor, care va schimba pentru totdeauna modul în care priviți natura. 

Hope Jahren a construit trei laboratoare în care a studiat arbori, flori, seminţe şi tipuri de sol. Fata de laborator, primul ei volum, este un tratat revelator despre viaţa plantelor, dar și o carte despre muncă, dragoste şi munţii care pot fi mutaţi din loc de acestea două puse laolaltă. Este o carte despre copilăria din Minnesota rurală, alături de o mamă neînduplecată şi un tată care o încuraja să se joace ore în şir în laboratoarele de la şcoala la care preda, despre cum şi-a găsit un refugiu în ştiinţă şi a învăţat munca de laborator făcută „şi cu inima, şi cu mâinile” şi despre inevitabilele dezamăgiri, triumfuri şi descoperiri entuziasmante ale muncii ştiinţifice.

Însă în centrul cărţii se află povestea legăturii lui Jahren cu un om minunat şi rănit pe nume Bill, care devine partenerul ei de laborator şi cel mai bun prieten. Aventurile lor ştiinţifice – uneori neortodoxe – îi duc din Midwest până în cealaltă parte a Americii şi înapoi, peste Atlantic, până la cerurile veşnic luminate ale Polului Nord şi în tropicalul Hawaii. Privirea scrutătoare a lui Jahren asupra plantelor, tenacitatea uimitoare a spiritului ei şi descrierile amănunţite ale naturii dau viaţă fiecărei pagini a acestei cărţi extraordinare. Fata de laborator îţi deschide ochii către mecanismele minunate şi complicate din fiecare frunză, fir de iarbă şi petală. Este o dovadă vie a ce se poate întâmpla când ai puterea, pasiunea şi simţul sacrificiului necesare pentru a trăi din ce-ţi place cu adevărat, descoperind pe parcurs cine eşti.

Profund emoţionantă... O operă întru totul originală, deopotrivă îndrăzneață şi entuziasmantă. O scriitoare făcută din acelaşi aluat cu Oliver Sacks, care ne arată într-un mod extraordinar cum se face ştiinţa. Jahren este un observator atent, rezistent şi al naibii de amuzant.
Elle

Onestă de-ţi taie respiraţia… Minunată… În esenţă, Fata de laborator este o carte despre a vedea – cu ochii, dar şi cu mâinile şi cu inima.
American Scientist

Fascinantă. Abilă şi pigmentată cu umor. Amintirile unui om de ştiinţă, despre o viaţă capricioasă, curajoasă, fascinantă. Ca şi A Primate's Memoir a lui Robert Sapolsky sau H is for Hawk a lui Helen MacDonald, ne transmite energia unei minţi frumoase în mijlocul naturii.
The Seattle Times

Memorii ştiinţifice minunat de omeneşti.
Popular Science

Premiul de excelență al Asociației Americane pentru Progresul Științei 2017
Câștigător National Book Critics Circle Award for Autobiography
New York Times 2016 Notable Book
National Best Seller
Hope Jahren a fost numită "100 Most Influential People" TIME magazine
Washington Post Best Memoir of 2016
TIME și Entertainment Weekly Best Book of 2016

Apariția ediției în limba română a cărții semnate de Hope Jahren este susținută de Erste Asset Management.

Despre Autor

HOPE JAHREN s-a născut şi a copilărit într-un orăşel din sud-vestul statului Minnesota. În 1996 și-a susţinut teza de doctorat la University of California, Berkeley, apoi a acceptat un post de profesor asociat la Georgia Institute of Technology. În 1999 a fost angajată de Johns Hopkins University şi a devenit prima femeie cu o catedră la secţia de Ştiinţe ale Pământului şi Planetare, înfiinţată în 1876.

În 2008 a fost angajată pentru a pune bazele Laboratoarelor de Geologie Izotopă de la Hawaii University. Este singura femeie dintre cei patru oameni de ştiinţă laureaţi cu Medaliile pentru Tineri Cercetători în domeniul Ştiinţelor Pământului.

A fost distinsă cu trei premii Fulbright, iar în 2005 publicaţia Popular Science a inclus-o pe lista celor mai străluciți zece oameni de ştiinţă tineri din Statele Unite. În prezent locuieşte la Oslo cu soţul ei, fiul lor şi câinele Chesapeake Bay Retriever. O puteţi găsi pe Twitter @HopeJahren şi pe blogul hopejahrensurecanwrite.com


Premiul de excelenţă al Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei, 2017

Opinia cititorilor