Factfulness

Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi
  • Titlul original: Factfulness
  • Ediția I 2018, paperback
  • Traducător: Dana Gheorghe
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 400 pagini
  • ISBN: 978-606-722-296-8

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 55,00 lei

Special Price 44,00 lei

Descriere

Detalii

Când ni se adresează întrebări simple despre tendințele globale – ce procent din populația lumii trăiește în sărăcie sau de ce crește populația globală ori cum se face că procentul de fete care își finalizează studiile este mai mare decât cel al băieților? – răspundem greșit sistematic. Atât de greșit că până și un cimpanzeu care alege răspunsurile la întâmplare le nimerește mai bine decât unii profesori, jurnaliști, bancheri și laureați ai Premiului Nobel.

În Factfulness, Hans Rosling, fenomen internațional TED și specialist în domeniul sănătăţii globale – împreună cu doi dintre vechii săi colaboratori, Anna și Ola –, oferă o explicație nouă și radicală a motivelor pentru care se întâmplă acest lucru. Cei trei autori prezintă zece instincte care ne distorsionează modul de a privi lucrurile – de la tendința de a împărți lumea în două tabere (de obicei noi și ei) până la felul în care percepem informațiile oferite de media (dominat de teamă) și la modul în care ne raportăm la progres (credem că majoritatea lucrurilor merg din rău în mai rău). Problema noastră este că nu știm ceea ce știm și că inclusiv presupunerile pe care le facem sunt determinate de biasuri inconștiente și predictibile.

Se dovedește că lumea este într-o stare mult mai bună decât ne-am imaginat, în ciuda tuturor imperfecțiunilor sale. Asta nu înseamnă că nu există îngrijorări reale. Dar când ne facem tot timpul griji în loc să alegem o viziune asupra lumii bazată pe fapte, ne putem pierde abilitatea de a ne concentra pe lucrurile care prezintă cea mai mare amenințare. Captivantă și revelatoare, plină de anecdote și de povești emoționante, Factfulness este o carte esențială de care ai mare nevoie, pentru că îți va schimba modul în care vezi lumea și pentru că te va ajuta să reacționezi la crizele și oportunitățile care vor apărea în viitor.

Această carte vorbește despre lume și despre modul în care este aceasta cu adevărat. În plus, este o carte despre tine și despre motivele pentru care tu (și aproape orice altă persoană pe care am cunoscut-o) nu vezi lumea așa cum este cu adevărat.

Este despre ce poți face în acest sens și despre cum vei deveni mai pozitiv, mai puțin stresat și mai plin de speranță pe măsură ce ieși din cortul circului și te duci în lume.

Așa că, dacă te interesează mai mult să ai dreptate decât să continui să trăiești în bula ta, dacă ești dispus să-ți schimbi viziunea despre lume, dacă ești pregătit pentru o analiză critică în locul reacțiilor instinctuale și dacă te simți umil, curios și gata să fii uimit – atunci te rog să citești această carte.

HANS ROSLING

Hans Rosling spune povestea „miracolului secret și tăcut al progresului uman” așa cum numai el știe. Dar Factfulness face mai mult decât atât. Explică motivele pentru care progresul este de atâtea ori secret și tăcut și îi învață pe cititori cum să-l înțeleagă cât mai bine.

Melinda Gates

Când sunt în mâinile lui Rosling, datele cântă. Trendurile globale din sănătate și economie prind viață. Și imaginea de ansamblu a dezvoltării globale – cu unele vești noi de-a dreptul surprinzătoare – apare imediat în centrul atenției.

TED

Trei minute alături de Hans Rosling  îți vor schimba perspectiva asupra lumii.

Nature

Una dintre cele mai importante cărți pe care le-am citit vreodată – un ghid indispensabil pentru a analiza corect lumea.

Bill Gates

Această carte este ultima mea bătălie din lupta de-o viață împotriva ignoranței devastatoare... În trecut m-am înarmat cu o cantitate incomensurabilă de date, cu un soft revelator, cu un stil energic de a ține prelegeri și cu o baionetă suedeză pe care să o înghit. Dar nu a fost îndeajuns. Sper ca această carte să fie.

Hans Rosling, februarie 2017

Despre Autor

HANS ROSLING a fost medic, specialist în domeniul sănătăţii globale și un celebru formator public. A fost consilier al Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF și cofondator al Médecins Sans Frontières din Suedia și al Fundației Gapminder. Discursurile sale TED au fost urmărite de peste 35 de milioane de ori și a fost inclus de Time pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume. Hans Rosling și-a dedicat ultimii ani scrierii acestei cărți.
A încetat din viață în 2017.

OLA ROSLING și ANNA ROSLING RÖNNLUND, fiul și nora lui Hans Rosling, sunt cofondatorii Fundației Gapminder. Ola a fost directorul acestei instituții din 2005 până în 2007 și din 2010 până în prezent. După ce Google a achiziționat Trendalyzer – o metodă de creare a diagramelor cu bule animate inventată și proiectată de Anna și Ola –, acesta din urmă a devenit directorul departamentului de informații publice de la Google și Anna, designerul user-experience (UX) al acestei companii. Cei doi au primit premii internaționale pentru munca lor.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor
Fii optimist, lumea este mai buna decat credem noi - (22.05.2019)
Majoritatea oamenilor au o idee deformata despre lumea din jurul nostru. Hans Rosling ne ofera in acesta carte multiple date, adunate de-a lungul carierei sale, pentru a ne ajuta sa vedem mai obiectiv lumea in care traim.
Must read - (15.01.2019)
Foarte utila, bine scrisa