Invizibilii

Puterea muncii anonime într-o eră a autopromovării necruţătoare
  • Titlul original: The Invisibles
  • Ediția I 2016, paperback
  • Traducător: Dana Gheorghe
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 328 pagini
  • ISBN: 978-606-722-059-9

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Într-o cultură în care atât de mulți aspiră la laude și glorie, ce fel de persoană e cea care își găsește satisfacția în munca neștiută de nimeni? Pornind de la celebrul său articol „Ce au în comun verificatorii de informații și anesteziștii?“, apărut în The Atlantic, David Zweig ne arată ce putem învăța cu toți de la „invizibili“. Deși domeniul de activitate al acestora presupune expertiză solidă, competențe profesionale și dedicare, acești oameni sunt recunoscuți în mică măsură sau deloc pentru ceea ce fac. Și asta nu-i deranjează câtuși de puțin. Zweig s-a întâlnit cu diverși invizibili pentru a afla de la sursă ce îi motivează și cum definesc succesul și satisfacția.

Subiecții lui fascinanți sunt, printre alții:

un virtuoz al imaginii unor filme celebre;
• inginerul-șef al unora dintre cei mai înalți zgârie-nori ai lumii;
• un creator de parfumuri de lux;
• un interpret de elită care lucrează la Națiunile Unite.

În ciuda diversității carierelor lor, Zweig a realizat că toți invizibilii au în comun câteva trăsături fundamentale și ne arată cum noi, ceilalți, am putea fi mai împliniți dacă le-am urma exemplul.

Un omagiu adus lumii din spatele luminii reflectoarelor, unde „invizibilii“ se asigură că lucrurile merg ca unse. Jurnalistul David Zweig sugerează, pe bună dreptate, că, în cultura noastră, în care visăm să avem totul, am uitat că pentru asta trebuie să muncești din greu... În fascinantul univers al lui Zweig, satisfacția muncii bine făcute își este suficientă sieși. Kirkus


Experiența lui Zweig ca documentarist l-a inspirat, fără îndoială, să cerceteze cu atenție universul din spatele luminilor rampei, al celor pe care îi numește invizibili. Zweig abordează subiectul din perspectivă filosofică, religioasă și psihologică, analizând atent satisfacția generată de munca excelent făcută în contrast cu auto-promovarea zgomotoasă, atât de răspândită în zilele noastre. Autorul se folosește de profilele prezentate în carte pentru a crea un spațiu în care să medităm în liniște la valoarea intrinsecă a muncii de calitate. Booklist


Invizibilii explică de ce unii dintre cei mai talentați și mai împliniți oameni aleg să nu atragă atenția asupra lor... Este o pledoarie vibrantă pentru meșteșugul muncii, pentru cei care împărtășesc cu generozitate din cunoștințele lor fără să-și aroge merite și care își pun munca deasupra recunoașterii publice. O carte excelentă. Adam Grant, profesor la Wharton și autorul cărții A da și a lua


Zweig pune sub semnul întrebării certitudinea zilelor noastre conform căreia oamenii care-și petrec majoritatea timpului atrăgând atenția celorlalți sunt cei care câștigă. Fortune

Despre Autor

DAVID ZWEIG este scriitor, conferențiar și muzician și trăiește la New York. A lansat două albume muzicale bine primite de critici, All Now With Wings și Keep Going. Ambele au ajuns în topurile radiourilor studențești și au stârnit interesul criticilor muzicali, care l-au numit pe Zweig „copilul minune al popului simfonic“.

Zweig a fost invitat să vorbească în cadrul unor conferințe organizate în mai multe universități și organizații din Statele Unite ale Americii și din lume. Articolele sale au apărut în diverse publicații cum ar fi The Atlantic, The New York Times și The Wall Street Journal.

Opinia cititorilor
Invizibilii și lecțiile lor - (18.02.2016)
Cartea este scrisă cu atenție la detalii și la nuanțe, discuțiile cu profesioniștii invizibili fiind presărate cu concluzii ale unor studii derulate de specialiști de renume în domenii relevante (profesori, doctori în psihologie, etc.). Având el însuși în spate o carieră de invizibil (verificator de informații pentru publicații de renume), autorul abordează subiectul cu pasiune echilibrată dar molipsitoare și un interes real pentru înțelegerea tuturor datelor caracteristice ale fiecărei meserii în parte. De fapt, el chiar mărturisește în capitolul în care discută cu tehnicianul de piane că, deși îi este foarte greu să înțeleagă subiectele aferente acestei arii de activitate, trebuie să continue să ne ofere toate informațiile pe care a reușit să le adune pentru că nu poate scrie despre ceva ce nu înțelege.

Nu aș vrea să răpesc nimănui bucuria de a descoperi profilele incluse în volumul care are toate șansele să zdruncine idei preconcepute despre cum și pentru ce ar trebui să muncim (și să trăim, de fapt), dar, pentru a trezi (dacă mai este nevoie) interesul apostolilor „recunoașterii mai presus de orice”, o să insist în cele ce urmează pe câteva din lecțiile (magistrale, de altfel) pe care le-am primit citind (și adnotând cartea):

Atenția la detalii, conștiinciozitatea sau meticulozitatea (una din trăsăturile esențiale regăsite la toți invizibilii) se învață.

A te limita la datele jobului tău este calea clară către fustrare și neîmplinire. În realitate, totul este interconectat și nu poți realiza perfecțiunea în ceea ce faci dacă nu iei în calcul și ceea ce fac ceilalți specialiști cu care lucrezi în echipă și modul în care, aspecte critice ale muncii lor, infuzează și schimbă natura muncii tale.

Mai multe informații în recenzia de pe blogul meu: https://cameramea.wordpress.com/2016/02/17/invizibilii-si-lectiile-lor/