Cum stabilizăm o economie instabilă

  • Titlul original: Stabilizing An Unstable Economy
  • Ediția I 2011
  • Traducător: Smaranda Nistor
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 680 pagini
  • ISBN: 978-973-1931-76-0

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

În opera sa capitală, Minsky îşi prezintă propria teorie financiară a investiţiilor, una deschizătoare de drumuri, care azi ne uimeşte prin relevanţa ei. Renumitul economist ne explică de ce economia globală a trecut prin perioade de inflaţie incapacitantă, de şomaj în creştere şi de diminuare accentuată a activităţii – şi de ce economia trece acum printr-o criză a creditării pe care el a prevăzut-o.


Cum stabilizăm o economie instabilă vorbeşte despre:

> Înclinaţia naturală spre instabilitate a economiilor complexe de tip capitalist;
> Perioadele de avânt şi cele de declin, ca rezultate inevitabile ale practicilor de creditare în condiţii de risc ridicat;
> „Finanţarea speculativă" şi efectele sale asupra investiţiilor şi a preţurilor pentru active;
> Rolul statului în stimularea consumului pe parcursul perioadelor cu şomaj ridicat;
> Necesitatea ca Banca Centrală să-şi sporească gradul de supraveghere asupra sistemului bancar.

Într-o nouă şi oportună prefaţă, Henry Kaufman, preşedintele companiei Henry Kaufman & Company Inc., aşază ideile premonitorii ale lui Minsky în contextul dat de pieţele şi instituţiile financiare ale zilei de azi. Doi dintre colegii lui Minsky, respectiv dr. Dimitri B. Papadimitriou, preşedintele Institutului de Economie Levy de la Bard College, şi dr. L. Randall Wray, unul dintre savanţii de frunte ai Institutului, vin şi ei să explice relevanţa actuală a lui Minsky pentru scena economică de azi, într-o nouă introducere. Un val de interes şi de respect pentru ideile lui Hyman Minsky a atins Wall Street-ul, pe măsură ce gânditorii de frunte ai domeniului economic şi scriitorii lumii financiare au început să folosească expresia „momentul Minsky" pentru a descrie economia turbulentă a Americii. Nici că se poate un moment mai potrivit în care să citim această lucrare clasică de teorie economică aplicată!

Hyman Minsky susţine de mult timp că pieţele sunt predispuse la criză. Iată că a venit şi „momentul“ său. The Wall Street Journal

Cu douăzeci şi cinci de ani în urmă, atunci când majoritatea economiştilor ridicau în slăvi nenumăratele virtuţi ale dereglementării şi inovării financiare, un nonconformist pe nume Hyman P. Minsky a susţinut o viziune mai degrabă negativă asupra Wall Street-ului; în fapt, el a remarcat că bancherii, intermediarii de valori mobiliare şi alţii din lumea financiară joacă rolul incendiatorilor cu bună ştiinţă, punând pe foc întreaga economie.
John Cassidy, The New Yorker

A venit momentul să ne îndreptăm atenţia spre o chestiune mai veche: Chiar aşa, cât de inerent instabile sunt sistemele economice? Numai că, în loc să primim sfaturi avizate de la economiştii contemporani, suntem nevoiţi să ne întoarcem spre unii din marii lor înaintaşi. Opera lui Hyman Minsky... este extrem de pertinentă.
Jeff Madrick, The New York Times

Nicicând n-a fost mai valoroasă opera lui Hyman Minsky! Ipoteza lui asupra instabilităţii financiare, cu tot cu unităţile de acoperire a riscului, speculative şi piramidale, s-a confirmat până la ultimul punct şi ultima virgulă pe piaţa imobiliară şi pe cea a creditelor ipotecare din Statele Unite, de-a lungul ultimului deceniu.
Paul McCulley, Director Executiv la PIMCO

Cum stabilizăm o economie instabilă este cea mai recentă carte din Co-lectia de economie, un proiect al editurii Publica, susţinut de BRD Groupe Societe Generale - o selecţie de cărţi “clasice” despre principiile de funcţionare a economiei.

Despre Autor
Hyman Philip Minsky, doctor în economie, a fost un economist american care i-a avut ca profesori pe Joseph Schumpeter şi pe Wassily Leontief. A predat economia la Universitatea Washington, la Universitatea California din Berkeley, la Universitatea Brown şi la Universitatea Harvard. În anul 1990, s-a alăturat Institutului Levy de la Bard College, unde şi-a continuat munca de cercetător şi autor până cu câteva luni înaintea decesului său, care a survenit în octombrie 1996. Cele mai importante şi mai influente cărţi ale sale sunt Stabilizing an Unstable Economy (în traducerea de faţă) şi John Maynard Keynes.
Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor