Calculul consimțământului

Fundamente logice ale democraţiei constituţionale
  • Titlul original: The Calculus of Consent
  • Ediția I 2010 - hardcover
  • Traducător: Laura Sibinescu; Monica Sibinescu
  • Dimensiuni: 14.5 x 20.5 cm
  • 460 pagini
  • ISBN: ISBN: 978-973-1931-27-2

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Calculul consimţământului de James M. Buchanan şi Gordon Tullock este a opta carte din Co-lecţia de economie, un proiect al editurii Publica, realizat în parteneriat cu Business Magazin şi susţinut de OTP Bank – o selecţie de cărţi “clasice” despre principiile de funcţionare a economiei.

Calculul consimţământului este o carte despre organizarea politică a unei societăţi a oamenilor liberi. Metodologia sa, aparatul său conceptual şi elementele sale analitice rezultă, în mod esenţial, din disciplina care are ca subiect organizarea economică a unei astfel de societăţi. Cercetătorii şi cei care studiază domeniul ştiinţelor politice ne vor împărtăşi interesul în ceea ce priveşte aspectele esenţiale examinate. Colegii lor din domeniul ştiinţelor economice ne vor împărtăşi interesul în privinţa construirii argumentaţiei. Această lucrare se află exact la graniţa mitică şi mistică dintre aceste două fiice risipitoare ale economiei politice.

Un studiu ştiinţific al factorilor economici şi politici care influenţează procesul democratic decizional, bazat în mare măsură pe metode ale ştiinţei economice moderne şi pe teoria jocurilor.

Calculul consimţământului se numără printre cărţile care au pus bazele unei noi discipline: alegerea publică în economie şi în ştiinţe politice. "O contribuţie originală, încurajatoare la teoria comportamentului democratic."

Journal of International Affairs

"Calculul consimţământului reprezintă o contribuţie semnificativă şi eminentă la analiza proceselor politice cu metode ale ştiinţelor economice."

Journal of Political Economy

"O încercare originală, neobişnuită şi edificatoare de aplicare a metodelor şi ipotezelor economice la deciziile politice."

Ethics

"O importantă completare pe micul raft al cărţilor care reconstruiesc domeniul teoriei politice."

Midwest Journal of Political Science

"În privinţa acestei cărţi pare să existe o singură decizie rezonabilă: trebuie citită."

American Academy of Political and Social Science
Despre Autor

James M. Buchanan este deţinătorul Premiului Nobel pentru Economie (1986), pentru contribuţia adusă la dezvoltarea domeniului alegerii publice. Soldat în Marina Americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după obţinerea doctoratului a fost profesor de economie la diverse universităţi, printre care Virginia Polytechnic Institute şi George Mason University, la aceasta din urmă obţinând titlul de profesor emerit. E unul dintre fondatorii Centrului pentru Studierea Alegerii Colective. Autor a peste 300 de studii şi articole şi a peste 20 de cărţi, Buchanan a pus bazele analizei economice a politicii, discutând felul în care interesele personale ale politicienilor şi alte forţe noneconomice afectează politicile guvernamentale. În 2006 a primit distincţia National Humanities Medal.

Gordon Tullock a fost profesor de Drept şi Economie la George Mason University School of Law din Arlington, Virginia. A studiat Dreptul, dar nu şi-a luat licenţa, pentru că a refuzat să plătească o taxă de 5 dolari. Asta nu l-a împiedicat să devină profesor universitar – de economie. În 1947 a primit titlul de Juris Doctor de la University of Chicago, iar în 1997 aceeaşi universitate l-a distins cu titlul de Doctor Honoris Causa. Alături de cartea scrisă împreună cu Buchanan, cu care a fost coleg la Virginia Polytechnic Institute, printre cele mai importante contribuţii la domeniul ştiinţelor sociale şi politice se află conceptul de „rent-seeking”, despre care a scris încă din 1967. „Ipotezele lui Tullock”, „legile lui Tullock” şi „paradoxurile lui Tullock” au marcat nu doar sfera de studiu a alegerii publice, ci şi dreptul, economia şi sociobiologia. A fost preşedinte al Southern Economic Association şi al Western Economic Associations, iar în 1998 a devenit membru de onoare în American Economics Association.

Opinia cititorilor
Cuprins

Cuvânt înainte: Cât costă de fapt libertatea

Prefaţă

I. CADRUL CONCEPTUAL

1. Introducere

2. Postulatul individualist

3. Politica şi relaţiile economice

4. Raţionalitatea individuală în alegerea socială

II. DOMENIUL ALEGERII SOCIALE

5. Organizarea activităţii umane

6. O teorie economică generală a constituţiilor

7. Regula unanimităţii

8. Costurile decizionale

III. ANALIZE ALE REGULILOR DECIZIONALE

9. Structura modelelor

10. Votul cu majoritate simplă

11. Votul cu majoritate simplă şi teoria jocurilor

12. Regula majorităţii, teoria jocurilor şi optimalitatea

Pareto

13. Optimalitatea Pareto, costurile externe si redistribuirea

veniturilor

14. Anvergura şi dimensiunile acţiunii colective

15. Reguli de vot cu majoritate calificată, reprezentativitatea

şi interdependenţa variabilelor constituţionale

16. Legislatura bicamerală

17. Modelul tradiţional al regulii majorităţii

IV. ECONOMIA ŞI ETICA DEMOCRAfifiIEI

18. Etica democratică şi eficienţa economică

19. Grupurile de presiune, interesele speciale şi constituţia

20.Politica societăţii bune

Anexa 1: Note pe marginea lecturii filozofiei politice,

de James M. Buchanan

Anexa 2: Predecesori în domeniul teoretic,

de Gordon Tullock

Note