Cine ce primește și de ce

Noua economie a piețelor de matchmaking și proiectarea acestora

  • Titlul original: Who Gets What and Why
  • Ediția I 2015, paperback
  • Traducător: Mona Mitarcă
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 360 pagini
  • ISBN: 978-606-722-052-0

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 52,98 lei

Special Price 37,09 lei

Descriere

Detalii

Cine ce primește și de ce face parte din Co-lecția de economie, un proiect al Editurii Publica susținut de Unicredit Țiriac Bank.

Prefața ediției în limba română este semnată de Alexandru Nichifor, Assistant Professor și Visiting Assistant Professor St. Andrews University și Stanford University.

 

Dacă v-aţi căutat vreodată de lucru sau aţi angajat pe cineva, dacă v-aţi înscris la facultate sau v-aţi preocupat ca unul dintre copiii voștri să intre la o grădiniţă bună sau dacă aţi invitat pe cineva sau aţi fost invitat la o întâlnire – aţi participat la o piaţă de un fel sau altul. Majoritatea studiilor din domeniul economiei se ocupă de pieţele de bunuri, în care preţul unui produs este cel care face legătura între vânzători şi cumpărători. Dar ce ziceţi de celelalte tipuri de „bunuri“, cum ar fi un loc printre studenţii anului I de la o facultate a Universităţii Yale sau de o poziţie în lista de căutări a Google? Acesta este teritoriul unde funcționează pieţele de matching, unde „cumpărătorii“ şi „vânzatorii“ trebuie să se aleagă unii pe ceilalţi, iar preţul nu reprezintă factorul determinant care decide cine ce primeşte.

Alvin E. Roth este unul dintre cei mai mari experţi în ceea ce priveşte pieţele de matching. A proiectat câteva dintre aceste pieţe, printre care şi pe cea a „bursei“ care plasează studenţii la Medicină în programele de rezidenţiat şi sistemul care sporeşte numărul transplanturilor de rinichi prin aceea că realizează alocări mai bune ale organelor donate către pacienţi. În Cine ce primeşte şi de ce, Roth ne relevă pieţele de matching invizibile din jurul nostru, ne arată cum putem recunoaşte un match şi ne ajută să luăm decizii mai înţelepte şi mai încrezătoare.


În această carte fascinantă şi adesea surprinzătoare, Alvin Roth ne conduce prin jungla vieţii moderne, arătându-ne multiplele pieţe care, deși se află peste tot în jurul nostru, sunt ascunse vederii noastre. Roth ne prezintă modul de funcţionare al acestor pieţe – dar şi felul în care pot eşua – şi modalitatea prin care s-ar putea construi altele mai bune.
Dan Ariely, autor al cărților Irațional în mod previzibil și Adevărul (cinstit) despre necinste


Roth ne prezintă ceea ce numeşte noua economie a matchmaking-ului şi a proiectării de piaţă… Studiile de caz ale lui Roth ilustrează modul în care pot fi identificate dintr-o perspectivă economică şi reparate problemele care pot împiedica realizarea unor match-uri de succes.
O perspectivă practică, incitantă asupra economiei, care permite atât indivizilor, cât şi instituţiilor, să îşi atingă scopurile fără să renunţe la laitmotivul profitului.
Kirkus Reviews


Deși scrisă de un laureat al Premiului Nobel pentru Economie, Cine ce primește și de ce nu este o carte despre economie. Este o carte despre viață. Alvin Roth se uită la lume cu ochii unui expert mondial în proiectare de piață și teoria jocurilor și încearcă să armonizeze și să eficientizeze relațiile dintre cei care dau și cei care primesc. Ce face din această carte o lectură mai mult decât interesantă și utilă este faptul că teoriile prezentate, aplicate în viața de zi cu zi, ne pot ajuta în multe dintre aspectele vieții oricăruia dintre noi.
UniCredit Țiriac Bank

Despre Autor

ALVIN E. ROTH este doctor în Economie și profesor la Universitatea Stanford, Colegiul McCaw.

E unul dintre cei mai importanţi experţi în domeniul designului de piaţă şi al teoriei jocurilor. În 2012 a primit Premiul Nobel pentru Economie împreună cu Lloyd Shapley.

Opinia cititorilor