Alex Ferguson. Autobiografia mea

  • Titlul original: Alex Ferguson: My Autobiography
  • Ediția I 2014, paperback
  • Traducător: Dan Crăciun
  • Dimensiuni: 13 x 20 cm
  • 456 pagini
  • ISBN: 978-606-8360-87-4

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

AUTOBIOGRAFIA MEA este povestea însuflețitoare a unui om pe care mulți îl consideră cel mai mare manager din istoria fotbalului britanic.

Plină de anecdote și nelipsită de opinii sincere, povestea lui Sir Alex Ferguson începe în Govan, un cartier al constructorilor de nave din Glasgow: mereu cinstit și revelator, el meditează pe marginea periplului său epic și asupra unei cariere manageriale care cuprinde un succes european fără precedent al clubului Aberdeen și 27 de ani triumfători la Manchester United.

În ultimul sfert de secol au avut loc schimbări seismice la Manchester United, pe măsură ce clubul a devenit o forță în sportul global. Singurele elemente constante au fost managerul, calitatea echipei sale și uluitoarea serie de succese, printre care cucerirea pentru a doua oară a Champions League în 2008 și a titlului în Premier League din 2013.

Totul s-a datorat în mod direct viziunii lui Sir Alex, energiei și capacității sale de a construi echipe atât pe gazon, cât și în afara lui, precum și modului profund și fascinant în care descrie cum a creat o academie de fotbal, în care s-au format Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt, Paul Scholes și frații Neville.

Manager fenomenal de competent, Sir Alex relatează modul grijuliu și încurajator, dar ferm, în care i-a condus pe jucătorii săi de top, precum Ryan Giggs, Roy Keane, Eric Cantona și Ruud van Nistelrooy, și cum a rezolvat problema numărului tot mai mare de staruri globale, precum Cristiano Ronaldo și David Beckham, care l-au descris ca pe o figură paternă.

Adeseori provocator, Sir Alex descrie marile sale rivalități cu Liverpool, Arsenal, Chelsea și, recent, cu Manchester City și, scoțând uneori în evidență neastâmpăratul lui simț al umorului, relația sa concurențială cu Arsène Wenger și José Mourinho.

Atât psihologia managementului, cât și detaliile strategiei fotbalistice la nivel înalt pot fi chestiuni complicate, dar nimeni nu le-a explicat într-un mod mai interesant și mai accesibil cititorului obișnuit decât o face aici Sir Alex.

Are o familie foarte unită și, dacă avem în vedere cursele hipice, lectura și numeroasele sale preocupări extrafotbalistice, Sir Alex are de relatat o minunată istorie.

AUTOBIOGRAFIA MEA este o carte revelatoare, inepuizabil de amuzantă și, mai presus de toate, o sursă de inspirație.

Despre Autor

ALEX FERGUSON s-a născut în 1941 la Govan, Scoția. Atacant central cu multe reușite, a fost transferat la Rangers, clubul său favorit încă din copilărie, pentru 65 000 de lire sterline, sumă record în Scoția acelor ani.

Și-a început cariera de manager în 1974, a lucrat pentru East Stirlingshire și St. Mirren înainte de-a conduce pe Aberdeen la victorie în finala Cupei Cupelor din 1982-1983. Ajuns la Manchester United în 1986, a adus clubului 38 de trofee, printre care Cupa Mondială a Cluburilor, două victorii în Champions League, 13 titluri în Premier League și cinci triumfuri în FA Cup. Cele 49 de trofee din palmaresul său l-au făcut să fie cel mai de succes manager britanic din toate timpurile.

Înnobilat în 1999, Sir Alex și-a anunțat retragerea în 2013, an în care jucătorii lui United au fost din nou încoronați cu titlul de campioni ai Premier League. În vârstă de 71 de ani, continuă să activeze în calitate de director al clubului Manchester United.

Paul Hayward este Chief Sports Writer la Daily Telegraph. A fost de două ori desemnat Sports Writer of the Year în cadrul galei British Press Awards și, în prezent, deține titlul de Sports Journalist of the Year, acordat de Sports Journalists' Association (SJA). A relatat și comentat majoritatea evenimentelor sportive majore din toată lumea. Este coautor al autobiografiei fotbalistului Michael Owen (2004). În anul 2005 a colaborat cu Sir Bobby Robson la redactarea poveștii vieții sale, Farewell But Not Goodbye.

Opinia cititorilor