Întoarcerea economiei declinului şi criza din 2008

  • Titlul original: The Return of Depression on Economics and The Crisis of 2008
  • Ediția I 2009 - hardcover
  • Traducător: Smaranda Nistor
  • Dimensiuni: 14.5 x 20.5 cm
  • 224 pagini
  • ISBN: 978-973-1931-05-0

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Întoarcerea economiei declinului şi criza din 2008 de Paul Krugman este a doua carte din Co-lecţia de economie, un proiect realizat în parteneriat cu Business Magazin şi susţinut de OTP Bank – o selecţie de cărţi “clasice” despre principiile de funcţionare a economiei.

În această carte, devenită deja o lucrare clasică a domeniului, Paul Krugman studiază crizele economice care au măturat Asia şi America Latină, arătând că ele reprezentau un avertisment pentru noi toţi: la fel ca bolile devenite rezistente la antibiotice, maladiile economice care au provocat Marea Criză îşi făceau din nou apariţia.

În anii care au urmat, pe măsură ce bursa de pe Wall Street înflorea şi experţii în „inginerii financiare“ realizau profituri uriaşe, crizele internaţionale ale anilor 1990 s-au estompat din memoria colectivă. Dar acum, economia declinului a ajuns în America.

În această nouă şi substanţial revizuită ediţie a Întoarcerii economiei declinului, Krugman arată cum neputinţa de a ţine pasul, prin reglementare, cu un sistem financiar tot mai ieşit de sub control a împins Statele Unite şi restul lumii în cea mai gravă criză financiară din anii 1930 încoace. De asemenea, el descrie şi măsurile care se impun pentru a limita amploarea crizei şi a readuce pe linia de plutire o economie mondială care alunecă într-o recesiune profundă.

Cel mai recent dintre laureaţii Premiului Nobel, un economist de succes, face o analogie a prezentului cu evenimentele care au provocat Marea Criză şi arată ce e de făcut pentru a evita catastrofa.

Majoritatea economiştilor, în măsura în care se gândesc măcar la acest subiect, privesc Marea Criză din anii 1930 ca pe o tragedie gratuită, care n-ar fi fost deloc necesară. Dacă Herbert Hoover n-ar fi încercat să echilibreze bugetul în faţa unei depresiuni economice; dacă Rezerva Federală n-ar fi apărat etalonul-aur, în detrimentul economiei interne; dacă autorităţile ar fi susţinut de urgenţă cu lichidităţi în băncile ameninţate să cadă, calmând astfel panica instalată treptat în 1930-1931; atunci, crahul pieţei bursiere din 1929 n-ar fi condus decât la o recesiune „de grădină“, cu nimic ieşită din comun, curând dată uitării şi, din moment ce economiştii şi responsabilii cu politica publică şi-au învăţat lecţia [...] nimic care să semene cu Marea Criză nu mai poate avea loc vreodată.

Paul Krugman, din Introducere


Co-lecţia de economie însumează teorii şi analize care au modelat ştiinţa economiei şi, implicit, vieţile noastre. Ele sunt o cale de a înţelege prezentul şi de a vă pregăti pentru viitor.

Despre Autor

Paul Krugman este laureatul din anul 2008 al Premiului Nobel pentru Economie.

Autorul unei rubrici bi-săptămânale de opinie editorială care apare în New York Times, şi al unui blog zilnic intitulat „Conştiinţa unui liberal“, după cartea cu acelaşi titlu, Krugman a fost desemnat Publicistul Comentator al Anului de către revista Editor and Publisher.

Este profesor de economie şi afaceri internaţionale la Universitatea Princeton şi autor sau coautor a douăzeci de cărţi şi a peste două sute de articole apărute în publicaţii de specialitate.

Pentru mai multe informaţii, puteţi vizita site-ul Krugmanonline.com.

Opinia cititorilor
o carte despre istoria crizelor economice - (11.02.2012)
O carte despre crizele din ultimul secol. O tratare interesanta.
o carte foarte buna! - (19.05.2011)
Krugman are un stil extrem de clar atunci cand vine vorba despre explicarea unor elemente de macroeconomie privite de multi ca fiind imposibil de inteles.

Cu toate acestea insa, cartea este -dupa cum si autorul recunoaste- mai mult un eseu, adica nu intra in profunzimea problemei. Este, daca doriti, un text de proza economica ce contine o privire in ansamblu asupra a ceea ce a dus la formarea unor crize economice in ultimii 200 de ani.
Cuprins

Introducere

1 „Problema centrală a fost rezolvată“

2 Un avertisment ignorat: crizele Americii Latine

3 Capcana Japoniei

4 Crahul asiatic

5 Efectul pervers al politicilor

6 Stăpânii universului

7 Baloanele lui Greenspan

8 Bănci lucrând în umbră

9 Suma tuturor temerilor

10 Întoarcerea economiei declinului