Poate supraviețui capitalismul?

Distrugerea creatoare şi viitorul economiei globale
  • Titlul original: Can Capitalism Survive?
  • Ediția I 2011
  • Traducător: Monica Sibinescu
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 192 pagini
  • ISBN: 978-973-1931-65-4

Disponibilitate: În stoc

Preț normal: 52,98 lei

Special Price 42,38 lei

Descriere

Detalii

Volumul Poate supravieţui capitalismul?, considerat de mulţi economişti ca fiind cea mai reuşită analiză scrisă vreodată pe tema capitalismului, prezintă teoria lui Joseph A. Schumpeter cu privire la „distrugerea creatoare”. Potrivit acesteia, în economiile capitaliste, noile inovaţii erodează poziţia firmelor vechi oferind, în acelaşi timp, căi noi şi nebănuite de creştere economică. Astăzi, efectele unor astfel de progrese cum ar fi MP3-urile – care înlocuiesc CD-urile, care la rândul lor au înlocuit casetele şi discurile de vinil – au dovedit că ideile lui sunt corecte. Argumentând în mod profetic faptul că în societăţile capitaliste „izbucnesc” în mod recurent fenomene distructive care fac praf averile, acest mare economist a dezvăluit peisajul economic vast, deseori haotic al capitalismului mondial. Publicat pentru prima dată în clasica sa carte Capitalism, Socialism and Democracy, volumul de faţă reprezintă un ghid extrem de valoros al economiei globale.

Cum depăşim criza financiară şi cum începem din nou să progresăm? Răspunsul stă în redescoperirea esenţei capitalismului antreprenorial. Aşa cum a observat Joseph Schumpeter, cel mai însemnat economist al secolului xx, creşterea dinamică necesită o inovare şi o volatilitate constante. Acesta este capitalismul – şi funcţionează. Aceasta este calea spre progres. Steve Forbes, FORBES

Trăim astăzi, după cum se spune, în Era lui Schumpeter... Schumpeter a fost un profet puternic, iar în acest volum ne oferă intuiţii uimitoare asupra tuturor aspectelor socio-economice, de la apariţia Wal-Mart-ului până la nemulţumirile care însoţesc prosperitatea. Este cel mai bine cunoscut pentru sintagma sa evocatoare: „distrugerea creatoare”. Schumpeter vedea în capitalism sistemul care dă naştere progresului material – standarde de viaţă mai ridicate, mai mult confort personal – prin intermediul inovaţiilor tehnologice şi al activităţii antreprenoriale. „Întreprinzătorul”, un bărbat de mare viziune şi energie (în zilele lui erau puţine femei în afaceri), reprezintă, potrivit teoriei schumpeteriene, forţa motrice a schimbării economice . Într-adevăr, ideea capitalismului dinamic susţinută de Schumpeter pare a fi confirmată peste tot. Robert J. Samuelson, Newsweek

Poate supravietui capitalismul este cea mai recenta carte din Co-lectia de economie, un proiect al editurii Publica, sustinut de BRD Groupe Societe Generale - o selectie de carti “clasice” despre principiile de functionare a economiei.

Despre Autor

Joseph A. Schumpeter (1883-1950) a trăit la Viena şi a devenit renumit ca economist pe plan internaţional la vârsta de 30 de ani.

A fost primul ministru de finanţe al Republicii Austriece, a câştigat şi a pierdut o avere în calitate de bancher în domeniul investiţional şi a revenit în domeniul academic în anul 1925.

A predat la Universitatea din Bonn până în 1932, când a emigrat în Statele Unite pentru a scăpa de regimul nazist. În America, Schumpeter a predat pentru tot restul vieţii sale la Universitatea Harvard.

Aici, deşi nu s-a bucurat în rândurile studenţilor de popularitatea unui Keynes, a format şi influenţat economişti ca Hyman P. Minsky, Robert Solow (câştigător al Premiului Nobel pentru Economie), Nicholas Georgescu-Roegen şi Paul Sweezy. Capitalism, Socialism and Democracy (1942) şi History of Economic Analysis (publicată postum în 1954) sunt lucrările sale cele mai cunoscute.

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor
pret cam mare... - (21.01.2012)
cartea este f ok dpdv al continutului, insa un pret de 52 RON nu se justifica pt o carte (care ar putea fi foarte bine un eseu) de aprox 165 de pagini (daca excludem notele de la final si introducerea "sponsorului")